Bole 2 Harlem Vol. 1

27-04-2007 @ 17:18

Killer beats en een besmettelijke mix van traditionele Etheopische melodieën, funk en hip-hop ” Billboard Magazine  (USA)
Terwijl muziekliefhebbers vuilnisbakken uitgraven op zoek naar Ethiopische funk en soul uit de jaren ’60 en ’70, creëert een diverse groep Ethiopiers, andere Afrikanen en Amerikanen in New York’s Harlem een nieuwe sound met positieve Ethiocentrische rhymes, funky blazers, opzwepende percussie en booty-shaking beats. Het begon allemaal met een jamsessie in het Frans-Marokkaanse restaurant Lórane Bleue in Harlem, New York. David Schommer en vrienden speelden over de beats van DJ Pirrots. Voor ze het wisten, zaten ze in een in 123rd Street Studio. Vrienden en muzikanten van over de hele wereld waren intussen aangehaakt om muziek uit heden en verleden uit Harlem en Ethiopië te vermengen in Bole 2 Harlem, een project waarbij de nieuwe identiteit van de Ethiopische diaspora en de muzikale brug tussen uptown ”Little Africa” in New York en Bole, Ethiopië’s vliegveld centraal staan.
David Schommer, producer, percussionist en muzikant is de initiator van Bole 2 Harlem. Na een reis naar Ethiopië, het land waar zijn wortels liggen, kreeg Schommer de behoefte iets met de muziek uit Ethiopië te gaan doen. Een geheel nieuwe uitdaging voor een producer die tot dan toe werkte met muzikanten als Carole King, Donna Summer en Baha Men.
Bole 2 Harlem is een crossover project waarbij beats & baslijnen uit hip-hop en funk samen gaan met traditionele Ethiopische liedjes en melodieën. Bekende muzikanten en artiesten doen mee aan het project zoals Tigiist Shibabaw, zusje van de Etheopische zangeres Gigi, de Ethiopisch-Amerikaanse Amharische rapper Maki Siraj, de uit Bahia-Brazilië afkomstige percussionist en STOMP lid Davi Vieira, cellist Dave Eggar, Ethiopische bassist Henok Tenesgen en Malinese kora speler Balla Tounkara. Het resultaat van hun samenwerking,  de CD Bole 2 Harlem, is een totaal nieuw geluid en een uiterst dansbare muziek. Voor Schommer was het belangrijk om geen labels op de muziek te plakken die de muziek zouden inperken. Hij zegt: ”we gebruiken riffs die je zowel tegen komt in de Blues als in de Amharische Tiizita. We staan open voor alle soorten muziek en ervaringen uit Harlem en uit Ethiopië. Als ik naar de bodega op de hoek loop in Harlem, hoor ik de beste salsa en merengue. Even verderop bij de Italiaan hoor ik de lekkerste reggea. Dar tegenover knalt uit de ghettoblasters van Senegaleze en Malineze straatventers hun traditionele en moderne muziek. Bole 2 Harlem heeft van dat alles een beetje. Eén van de nummers  ’Hoya Hoye’ is als een wandeling door Harlem, NYC. Ik hoorde laatst één van de hoedenverkopers een oude break-beat draaien en dacht bij mezelf, ’tuurlijk, dat is precies het tempo van ’Hoya Hoye’!” De Bole muziekbus heeft inmiddels heel wat muzikale kilometers gemaakt tussen Ethiopie en Harlem en onderweg alle bruikbare beats en sounds ingeladen. Hij staat alweer klaar voor de volgende rit!
Datum Europese release: 28 mei 2007
Surf voor videoclip Bole 2 Harlem naar: www.myspace.com/worldconnection