AVOND VAN DE RADIOTUNES bij Laserradio met Jelle Boonstra en Ad Bouman

19-04-2007 @ 16:36

Zeg "de Top-40" en je hoort in gedachten knallende trompetten, zing "1-2-3-4-5-6-7-8-9-Tineke !" en in je hoofd hoor je de close harmony van rampa-pam-pa pam. Roep "Klaas Vaak !" en je herinnering tovert je die typische sax en zware basgitaar tevoorschijn.
Tune of herkenningsmelodie, zolang de radio bestaat in Nederland zijn programma's van een vast muzikaal begin voorzien om een eigen herkenbaarheid te creëren.
In de periode van de zeezenders en een Nederlandse variant van de Engels/Amerikaanse popradio werd geïntroduceerd, bepaalden tunes en jingles mede het swingende eigentijdse sound waarmee dj's massaal het luisterpubliek mee wist veroveren.
Wat zou Radio Noordzee geweest zijn zonder de bekende "Man of action" van Les Reed Orchestra?
En kreeg de kreet "Veronica gaat door" juist net die extra lading door de muziek van Percy Faith's Grunchy Granola Suite?

Naar aanleiding van de recente publicatie van "Het Tunesboek" geschreven door Jelle Boonstra en Benno Roozen van het Genootschap Radiojingles en -tunes, zendt internetradiostation Laserradio op zaterdagavond 28 april tussen 20:00 en 23:00 de beste tunes met bijbehorende verhalen uit van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee.
Auteur Jelle Boonstra en voormalig Radio Veronica technicus Ad Bouman draaien drie uur lang bekende maar ook zeldzame tunes uit de Nederlandse zeezenderperiode voorzien van hun eigen deskundige commentaar. Waarom juist dat muziekje, wie bepaalde dat, toevalstreffers of gouden oortjes ? Met gastbijdragen geleverd door Hans Hoogendoorn (de stem van NOS) en Ferry de Groot (NOS Langs de Lijn) over het tunegebruik bij Radio Noordzee.

Wie altijd wilde weten wat de tune van "Driemaster" was of hoe de volledige uitvoering klinkt van "Muziek terwijl u werkt", op zaterdagavond bij Laserradio komen ze allemaal, met de juiste achtergrondinformatie, nog één keer langs.

Zaterdag 28 april a.s. bij Laserradio tussen 20.00 en 23.00uur
www.laserradio.nl

www.tunesboek.nl

www.rtvtunes.nl