NIEUWE PRIJS VOOR NEDERLANDSE JAZZ-JOURNALISTIEK

22-03-2007 @ 19:09


Winnaar bekendgemaakt tijdens Dag voor de Nederlandse Jazz op 11 mei
Tijdens de Dag van de Nederlandse Jazz in Amersfoort op 11 mei 2007 reikt Buma Cultuur voor het eerst de Buma Cultuur Jazz Media Award uit. De Buma Cultuur Jazz Media Award is een prijs voor een bijzondere journalistieke prestatie ten behoeve van de Nederlandse jazzmuziek in het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een onderscheiding en een bedrag van 2000 Euro, ter beschikking gesteld door Buma Cultuur en Stichting JazzNL, de organisator van de Dag van de Nederlandse Jazz. De genomineerden voor de prijs zijn Hans van Eeden, Hans Speekenbrink, Amanda Kuyper, Willem van Manen en Bert Huisjes.
De prijs gaat naar een persoon of instantie die een rol heeft gespeeld in het bekendmaken van Nederlandse jazzmuziek naar een breder publiek en die een voorbeeldfunctie vervult voor vakgenoten en andere media. Een onafhankelijke jury heeft vijf genomineerden geselecteerd. Op 11 mei wordt tijdens het trade dinner van de Dag van de Nederlandse Jazz in De Observant in Amersfoort bekendgemaakt wie van hen de winnaar is.
 
De genomineerden zijn:
Hans van Eeden (Jazzflits): oprichter en stuwende kracht van een van de meest gezaghebbende online platforms voor jazzmuziek. Een jazzpionier op internet.
Bert Huisjes (Jazzism): deskundig hoofdredacteur die kans heeft gezien van het tijdschrift Jazzism een inspirerend blad en een succes te maken.
Amanda Kuyper (freelance journalist): in feite een van de beste jazz-trendwatchers in Nederland, al jaren zeer betrokken, onafhankelijk en deskundig schrijvend in onder andere NRC, nrc.next, HP De Tijd en andere publicaties.
Willem van Manen: heeft in een jaar tijd de jazzprogrammering op De Concertzender nieuw vorm gegeven.
Hans Speekenbrink (freelance fotograaf): brengt als geen ander het jazzgevoel over in foto's.

De Buma Cultuur Jazz Media Award is bedoeld om een stimulans te geven aan de Nederlandse jazz-journalistiek en wordt uitgereikt door Buma Cultuur in samenwerking met Stichting JazzNL. De jury van de prijs is echter onafhankelijk. Over de juryleden:
Cees Schrama (juryvoorzitter) is platenproducer en freelance jazzconsultant, en was jarenlang presentator van Tros Sesjun.
Dick de Graaf is componist en jazzsaxofonist in Trio Nuevo en het Dick de Graaf Quartet.
Folkert Oosting is jazzmarketeer, adviseert cultuurorganisaties over merk- en mediacommunicatie en geeft jazzworkshops aan bedrijven.
Pieter van Adrichem is manager communicatie van Buma Cultuur.

Over de Dag van de Nederlandse Jazz:
Op 11 mei vindt in Amersfoort de eerste Dag van de Nederlandse Jazz plaats, een nieuw initiatief van Buma Cultuur dat wordt georganiseerd door Stichting JazzNL. De Dag is een platform voor de Nederlandse jazzscene: het programma bestaat uit seminars, workshops, een jazzmarktplaats en showcases van talentvolle Nederlandse  jazzformaties. Doel is Nederlandse jazzmusici informatie te bieden over muziek maken en over de zakelijke kanten daarvan, maar ook om een netwerkbijeenkomst te scheppen voor muzikanten en mensen uit de muziekindustrie en om veelbelovend nieuw talent te presenteren. De Dag is gekoppeld aan het Amersfoorts Jazz Festival, dat van 11 t/m 13 mei plaatsvindt. Meer informatie over de Dag van de Nederlandse Jazz wordt binnenkort bekendgemaakt.
www.jazzdag.nl

Over Buma Cultuur:
Buma Cultuur is een instantie die zich inzet voor de promotie en ondersteuning van Nederlandse muziek. Opgericht en ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma / Stemra, draagt Buma Cultuur bij aan projecten in Nederland en daarbuiten. Buma Cultuur bestrijkt het hele spectrum aan genre's van Nederlandse muziek: van M.O.R. en pop tot dance, jazz, cabaret en contemporaine muziek.
www.bumacultuur.nl