Nederlanders downloaden zich suf!

19-03-2007 @ 22:05

Per maand het equivalent van zes miljoen dvd’s.

et downloaden van muziek, films en software neemt in Nederland 60 tot 80% van alle internetverkeer voor zijn rekening. Dit schrijf tijdschrift Computer Idee in haar nieuwste editie die sinds deze week in de winkels ligt. Vooral het downloaden uit nieuwsgroepen wint snel aan populariteit.
Gemiddeld komt het erop neer dat per breedbandaansluiting iets meer dan een dvd per maand wordt gedownload. Als bron voor de downloads verliezen peer-to-peer-programma’s als Limewire en BitTorrent terrein aan nieuwsgroepen. De groeiende populariteit van het downloaden uit nieuwsgroepen heeft meerdere oorzaken. Zo is het vinden en downloaden van films, muziek en software door slimme software een stuk eenvoudiger geworden. Bovendien maakt deze manier van downloaden optimaal gebruik van de snelle breedbandverbinding - waarover inmiddels zo’n 5 miljoen huishoudens in Nederland beschikken. Tot slot is downloaden uit nieuwsgroepen moeilijk te traceren door piraterijbestrijders.
Aan de hand van statistieken van het belangrijkste internetknooppunt in Nederland – Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) – kan worden vastgesteld dat het totale internetverkeer iedere 12 maanden verdubbelt en dat de pieken ‘s avonds en in het weekend liggen. Grootverbruikers bij de AMS-IX zijn vooral partijen die betaalde nieuwsservers beheren waarop veel muziek, film en software te vinden is. Het aanbod wordt iedere dag met maar liefst zo’n 2,2 terabyte aan nieuw materiaal ververst.
Op dit moment is er in Nederland dagelijks zo’n 1,5 petabyte (1,5 miljard MB) aan internetverkeer. Computer Idee heeft op basis daarvan berekend dat er in Nederland maandelijks ongeveer 30 petabyte wordt gedownload, het equivalent van zo’n zes miljoen dvd-films.

Over Computer Idee
Computer Idee is een tweewekelijks tijdschrift voor alle consumenten die op zoek zijn naar toegankelijke informatie over de computer als praktisch hulpmiddel. Computer Idee staat vol nieuws, tips en achtergronden, is informeel en vriendelijk en ´to the point´. Het test hard- en software, biedt koopadviezen en workshops over zowel hardware als software –  zeer laagdrempelig en geschreven in voor iedereen begrijpelijke taal. www.computeridee.nl
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel op: