ZWARE AANRADERS WEEK 07

12-02-2007 @ 16:50

door Sicco Roukema

 

Tristania "Illumination"
(SPV / CNR Entertainment)
 Nieuwe album van dit Noorse gothic gezelschap biedt geen verrassingen. Wellicht kun je dit ook niet meer verwachten na 10 jaar. Wat de band wel bewijst is dat ze met ieder album beter worden in wat ze doen en dus nog steeds groeien. Vibeke Stene heeft een kenmerkend stemgeluid wat ze subtiel inzet met maar een paar uithalen. De band opereert echt als een band en laat niet horen of er echt individuele klasse schuilt in de muzikanten. Iedereen gaat voor het totaal geluid en dat is ditmaal ook weer zeer goed. Hoogtepunt is Down. Deze song kent een schitterende opbouw en laat iedere keer de spanning terugkomen. Verder is het een degelijke plaat in het genre zonder echte uitschieters.

Alkaline Trio "Remains"
(Vagrant / Pias)
 Geen echt nieuwe plaat van dit trio, maar zoals de titel al verraad, restmateriaal. Dit moet negatief gezien worden, omdat Remains wel een heel lekkere cd is met veel prachtige nummers. 22 tracks maar liefst en een aantal daarvan live. Niet al het materiaal is heel exclusief (eigenlijk kun je alles vinden op voorgaande albums en ep's) en daarmee is Remains meer een leuke kennismakings cd dan werk voor de echte fan. Wie de band niet kent, kan zich met deze cd een heel goed beeld vormen en zal waarschijnlijk gelijk meer aanschaffen omdat de punkpop die hier geboden wordt van een constant hoge kwaliteit is. Hell Yes en Jaked On Green Beers zijn trouwens een paar van de beste nummers die de band heeft geschreven. Er zijn een aantal covers te vinden zoals Berlin's Metro en Wait For The Blackout van The Damned die allemaal erg goed uitgevoerd worden. Remains is een uitstekende cd, niet voor de echte fans omdat die waarschijnlijk alle tracks al hebben, maar voor een ieder ander wel.

+44 "When Your Heart Stops Beating"
(Island / Universal music)
 Muzikaal is + 44 een doorstart te noemen van Blink 182. Niet alleen zitten Travis Barker en Mark Hoppes in de band, muzikaal is het ook het logische vervolg. Het is een combi tussen het wat meer experimentele laatste album van Blink en de oude tracks. Lycanthrope opent ongehoord sterk, absoluut briljant drumwerk van Travis (het hele album is het trouwens smullen), een ijzersterk refrein en een aantal killerriffs. Super! Baby come On zit vol met loops en ook hier is het refrein niet uit je hoofd te rammen. Absoluut hoogtepunt is de titeltrack waarin Travis zich overtreft in inventief drumswerk en de band Blink doet verbleken. Tekstueel zitten er behoorlijk wat sneers naar ander Blink lid Tom Delonge in. Op deze cd staan veel stemmige liedjes zoals Little Death en Weatherman die door Hoppes overigens zeer overtuigend gebracht worden. De vrolijkheid van de oude Blink, het experiment van het laatste titelloze Blink album en de wrange gevoelens van de break up maken van When Your Heart Stops Beating een mooie plaat.

Baby Shambles "The Blinding EP"
(EMI music)
 Door alle drugsperikelen zouden we haast nog vergeten dat naast het steken van naalden in zijn arm, Pete ook nog muziek maakt. En niet onverdienstelijk. The Blinding EP is een afwisselend plaatje met een vrolijke, ska track, de uitstekende titeltrack en het mooie Sedative. Af en toe wat rammelend gespeeld, maar wel ok. Nog steeds zie ik in Pete nog niet het genie wat iedereen zo graag in hem ziet, maar meer een trieste junk die op zich aardige liedjes kan schrijven.

 

Allfader "At Least We Will Die Together"
(Osmose)
 Titel van het album is mooi en de hoes is er prima bij gekozen. Toch is de afbeelding van twee zoenende mensen niet iets wat een metalhead onmiddellijk trekt. Kan alleen wel aanraden deze Noorse bak brute shit te luisteren. Veel black, death invloeden in de lange songs en ook nog eens een vette verzameling goeie gitaarsolo's. Niks mis mee dus. De donkere metal die deze gasten maken zit gewoonweg verdomd goed in elkaar.