WHEN DREAM THEATER AND ROADRUNNER RECORDS UNITE!

09-02-2007 @ 16:18

Band en muzieklabel gaan samenwerken voor een nieuw studioalbum en wereldtournee. ROADRUNNER RECORDS is trots om aan te kondigen dat de pioniers van progressieve metal, Dream Theater, hebben getekend bij het muzieklabel! Een nieuw studio album met de titel Systematic Chaos komt uit in juni, en de band zal dan ook op een wereldtour gaan met onder andere shows op de grotere festivals in Europa.
Sinds hun eerste studio album uit 1989 heeft dit Amerikaanse kwintet al meer dan zes miljoen CDs en DVDs verkocht. De band heeft er al meer dan zeven wereldtours door 42 landen op zitten en heeft samen gespeeld met acts zoals Deep Purple, Iron Maiden en Yes.
Erkent door fans en collega's vanwege de muzikale expertise, de band (Mike Portnoy, drums; John Petrucci, gitaar; John Myung, bass; James LaBrie, zang; Jordan Rudess, keyboards) heeft de traditie om nummers te schrijven met complexe arrangementen en volwassen songwriting, vaak met riffs die niet onderdoen voor het beste werk van Metallica.
"Dit album heeft alle elementen waar we bekend om staan," zegt Mike Portnoy. "De nadruk op muzikaal vakmanschap, schedelbrekende riffs, met epische progressieve nummers en hartbrekende melodieën. Onze fanbase is een van de sterkste en meest toegewijde in de wereld, en ze zullen zeker blij zijn met het nieuwe materiaal. We hopen dat we samen met Roadrunner ook een hoop nieuwe mensen kunnen bereiken!"
"Door de jaren heen is er een duidelijke parallel te trekken tussen Dream Theater en Roadrunner Records als het gaat om "cutting edge" metal", aldus A&R mannen Derek Oliver & Dante Bonutto, "Het is te gek dat we nu kunnen samenwerken met een echte marktleider, en als je daarbij de werkmethode en onafhankelijke geest van de band toevoegt aan het label dan moeten de resultaten wel enerverend en extreem worden!"
Voor de samenwerking met Roadrunner had Dream Theater een wereldwijde deal voor zeven albums met Warner Music Group. Deze overeenkomst startte met het kritisch en commercieel gehuldigde Images And Words (1992), een goudgecertificeerde US release, en eindigde in stijl met het album Octavarium (2005), die in Amerika de top 40 haalde. In augustus 2006 nam de band het live album/DVD Score op (in de Radio City Music Hall in New York), wat meteen naar de eerste plaats vloog in de Billboard DVD lijsten alwaar het Pink Floyd van de troon stootte!
Nog geen maand later was de band opgesloten in de Avatar Studios in New York, waar men samen met ervaren engineer/mixer Paul Northfield (Rush, Queensrÿche, Porcupine Tree) begon aan het nieuwe album. Zoals gewoonlijk co-produceren Portnoy en Petrucci het project, wat bestaat uit 7 composities (waarvan een 25-minuten durende epic), en de geruchten gaan dat de samenwerking van Dream Theater/Roadrunner gaat starten met een "classic".
Systematic Chaos, Dream Theater's negende studio album arriveert op een moment waar de band een steeds grotere schaduw werpt over het rock en metal landschap. De invloed van de band wordt steeds vaker erkend door moderne, eigentijdse bands zoals Stone Sour, Trivium, Shadows Fall en Opeth mede omdat de fanbase blijft groeien.
Tourplannen zullen binnenkort worden aangekondigd.
Bezoek www.roadrunnerrecords.nl of www.dreamtheater.net voor meer informatie.