WINNAARS EDISON JAZZ/WORLD BEKEND; RITA REYS WINT OEUVREPRIJS

07-12-2006 @ 09:49

De Edison Stichting heeft vandaag de winnaars van de Edisons Jazz/World bekend gemaakt. Zo wint de Nederlandse trompetist Eric Vloeimans voor de derde keer een Edison.  Andere winnaars zijn Andrew Hill, Anouar Brahem en Taraf de Haïdouks. De Edison Jazz Oeuvreprijs gaat dit jaar naar de bijna 82-jarige jazz diva Rita Reys. Hiermee is zij de eerste Nederlandse jazz muzikant die een Edison voor het gehele oeuvre krijgt.  Eerder Jazz Oeuvreprijswinnaars waren onder andere Herbie Hancock, Tony Bennett, Wayne Shorter en Toots Thielemans. De Oeuvreprijs wordt op 22 december 2006 uitgereikt in het Pim Jacobs Theater in Maarssen.

Hieronder treft een fragmenten uit de juryrapporten. De volledige juryrapporten zijn te vinden op www.edisonaward.nl/Jazz.

Edison Jazz Oeuvreprijs: Rita Reys
“In Nederland is zij al ruimschoots meer dan een halve eeuw onafgebroken en onbetwist de grootste jazz-zangeres die ons land heeft voortgebracht. In de loop der jaren haalde zij met haar lp’s en cd’s niet alleen vier maal een gouden plaat, maar ook werden vijf van haar albums bekroond met een Edison: Marriage in Modern Jazz (1960), Rita Reys Today (1969), Rita Reys Sings Burt Bacharach (1971), Rita Reys Sings Michel Legrand (1972) en Two For Tea (1988, met Louis van Dijk). “

Jazz nationaal: Eric Vloeimans – Summersault

“Wat Vloeimans, gitarist Anton Goudsmit en pianist Harmen Fraanje op deze cd onderscheidt is dat er geen angst heerst voor de schoonheid van de eenvoud. De mannen halen hun neus niet op voor de drieklank. In hun muziek is plek voor rust, stiltes, eenvoud maar ook voor humor. Invloeden uit Spaanse flamenco, bescheiden surf-motiefjes worden met hoorbaar speelplezier gepresenteerd. Drie muzikanten uit de bovenlaag van de Nederlandse jazzwereld komen hier aanzetten met een soort muziek die toegankelijk is en die meefluitbare momenten kent.”

Jazz internationaal: Andrew Hill – Time Lines
“Op de cd Time Lines wringt het prettig in Hill’s kwintet. Als vanouds rekt hij in acht nieuwe composities de grenzen van de jazz op. Hill geeft zijn band soms minimale aanwijzingen om op avontuur te gaan. De ongebruikelijke arrangementen met fraaie lijnen en ongewone ritmes vormen een telkens weer veranderend muzikaal landschap.”

World: Anouar Brahem - Le voyage de Sahar
“De Tunesische Oudspeler Anouar Brahem doet niet mee aan modegrillen. In het I-podtijdperk, maakt hij een cd die als een ouderwetse langspeelplaat een verhaal met een begin en een einde vertelt. Daar is moed voor nodig. En de moed loont, want het is een adembenemend mooi en intens album geworden.”

Dvd: Taraf de Haïdouks - Continuing adventures of
“Taraf de Haïdouk ontstond met de voeten in de modder van Clejani, een obscuur gehucht ten zuidwesten van Boekarest. Als je de sleetse romantiek wegdenkt dan beweegt het zigeunerbestaan zich in het algemeen langs twee polen: kansloze misère en deerniswekkende armoede. Die omstandigheden wist Taraf de Haïdouks naar goed zigeunergebruik tot hemels muzikaal manna te sublimeren.”

Bijzonder Uitgave van Historische Aard: The Thelonious Monk Quartet and John Coltrane - At Carnegie Hall 1957
“Monk en Coltrane waren met hun eigenzinnige harmonische, thematische en ritmische benaderingen hun tijd ver vooruit. Tegelijkertijd blijft hun muziek transparant en verleidelijk. Deze combinatie van vernieuwing en toegankelijkheid is van groot belang voor de jazz. Zonder dat blijft de muziek stilstaan of onluisterbaar.”