VERZAMELD WERK JULES DE CORTE NU OP DVD

12-11-2006 @ 11:18

Jules de Corte was een populair artiest. 40 Jaar lang maakte hij liedjes, nam vele grammofoonplaten op en trad op voor radio, televisie en in de theaters. Zijn oeuvre wordt geschat op ruim 3.000 teksten en composities. Zijn succesvolste lied, Ik zou weleens willen weten, kent bijna iedere Nederlander.
Zijn bekendste werken staan verzameld op de onlangs door Music Products B.V. uitgebrachte dvd Ik zou weleens willen weten (ACE 10514).
De eerste opnamen dateren uit 1957: Politie, Dromen zijn bedrog en Toen ik nog klein was.
De titelsong staat maar liefst drie keer op de dvd: een opname uit 1960 met het orkest o.l.v. Jos Cleber, als videoclip die in 1976 werd gemaakt en zijn laatste tv-opname met Jannie du Toit (januari 1996).
Ook zien we Jules de Corte in duet met onder meer Miel Cools (De arme herder Joachim), Martine Bijl (Wij zingen een vrolijk lied) en Jenny Arean (Liedjes aan de kerk).
In de extra’s komen we een studiopname tegen voor het radioprogramma Roulette (1965), een fragment uit de Miss Verkiezing (1971), Wat zeg je van mijn hondje? (1979) en een portret in Van gewest tot gewest (1986).
Ook treffen we collega-artiesten aan die repertoire van Jules vertolken: Liedje van de wind door The Secrets met het Metropole Orkest o.l.v. Rogier van Otterloo, Gerard Cox (Hallo Helene) en Gerard Cox samen met Robert Long in Relativeren
Helaas bestaan er geen opnamen van Koning Onbenul en Als je overmorgen oud bent. Dit laatste nummer wordt gelardeerd met foto’s uit de privé collectie van Thea en Jules de Corte.
In leven en werk van Jules de Corte werden de grote sociale bewegingen van de 20ste eeuw weerspiegeld. Zijn populariteit weerhield hem er niet van spraakmakende standpunten in te nemen. De emancipatie van de arbeidersklasse, van het katholieke volksdeel en de ontzuiling, van de gehandicapten en van seksuele minderheden: De Corte liep steevast voorop. Hij zong over het milieu, over oorlog en vrede, over kernbewapening en kernenergie, over de toenemende macht van de media, de commercialisering en de verloedering van de cultuur.
Als componist en pianist werd (de blinde) Jules de Corte door vakgenoten en muziekliefhebbers diep bewonderd. Zijn humor en zijn ernst in zijn scherp geformuleerde en vaak ingenieus opgebouwde teksten dwongen respect af bij collega’s en publiek.
Bestelnummer DVD: ACE 10514 (music products)