5DVD BOX VAN SETH GAAIKEMA: “SETH COMPLEET”

07-11-2006 @ 21:22

Deze week verschijnt de 5dvd-box van Seth Gaaikema, getiteld “Seth Compleet”. De box toont op 5 dvd’s met een totale speelduur van zo’n achttieneneenhalf uur (!!) het verzameld oeuvre van één van Nederlands topcabaretiers. De box bevat alle oudejaarsconferences, zijn mooiste liedjes met groot orkest, zijn laatste nog niet eerder uitgezonden theatershows en vele extra’s. Mede door zijn politiek geëngageerde uitspraken en de medewerking van een aantal (politieke) kopstukken, is de box een historisch document geworden, dat een uniek tijdsbeeld geeft over Nederland.
Woordkunstenaar Seth Gaaikema is behalve Nederlands bekendste musicalvertaler ook al jarenlang één van onze topcabaretiers. Met zijn oudejaarsconferences vanuit het Concertgebouw, de Ridderzaal, de Tweede Kamer en het Haagse theater Diligentia heeft hij tussen 1969 en 1994 Nederland op de laatste dag van het jaar op onnavolgbare, humoristische wijze te kijk gezet.
Zijn allereerste tv-optreden dateert uit 1963 waarin we een piepjonge Gaaikema zien met Ik zie een Hinde lopen…, vier jaar later gevolgd door zijn eerste televisieshow Kom, kom, tuut, tuut, ho, ho. Met zijn Oudejaarsshow Wat een spreker is die man in 1969 is zijn naam als cabaretier definitief gevestigd en na de legendarische uitzending 10 Miljoen Geboden op 31 december 1971 vanuit (wederom) het Concertgebouw met het eerste openbare optreden van Mr. Pieter van Vollenhoven, is Seth Gaaikema het gesprek van de dag.
Naast alle oudejaarsconferences en het liedjesprogramma Jij en ik met het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jan Stulen zien we Seth Gaaikema in de Ridderzaal in een vraaggesprek met Joop den Uyl, Ruud Lubbers en Ed Nijpels (1982). Zijn programma De laatste Klap wordt uitgezonden naar aanleiding van de de sluiting van de Oude Tweede Kamer in 1992 met vele prominenten op de publieke tribune.
De box bevat ook twee nooit eerder uitgezonden theatershows: De Orkaan doorstaan (2003) en Als ’t effe kan (2005). De vele extra’s, zoals Seth In de Hoofdrol bij Mies Bouwman (1993), een openhartig, emotioneel interview vorig jaar met Hella van der Wijst in De wandeling en een Portret van Seth, gemaakt door Han Peekel, maken deze box compleet.  
Seth Gaaikema: “Dat aan het eind van je carrière je verzameld oeuvre op dvd uitkomt, is natuurlijk geweldig. Het komt voornamelijk door Floris Mutsaers, een dóórzettende, enthousiaste en uiterst koppige 23-jarige. Hij begon al op z’n twintigste en zeurde 3 jaren hardnekkig door.
Floris Mutsaers: “Wat opvalt in het werk van Seth is zijn luchtige en positieve kijk op de wereld en zijn daaruit voortvloeiende scherpe analyses. Maar vrijwel altijd met een knipoog en nooit in de rol van aanklager. Daarbij is hij heel persoonlijk en eerlijk. Dat is zijn grote kracht. En naast z’n commentaar op de wereld z’n musical kant, z’n gevoelige chansons, waarin hij zich kwetsbaar opstelt. Liedjes, die je raken. Van alle tijden.
Elke show wordt door Seth persoonlijk ingeleid met een aantal anekdotes, waarmee hij direct het tijdsbeeld schetst. Seth Gaaikema: “Als je de poppetjes in de politiek andere namen geeft en je vergelijkt toen met nu, kun je maar één conclusie trekken: er is geen fluit veranderd!
De 5dvd-box Seth Compleet is uitgebracht door Music Products B.V.  (ACE 10520), consumentenadviesprijs € 59,--.