DRS. P: "NIET VAN TALENT GESPEEND"

12-10-2006 @ 14:51

Maandag 16 oktober a.s. verschijnt officieel de 2DVD van Drs. P, getiteld Niet van talent gespeend.. Op de eerste DVD staan zijn meest bekende liedjes, zoals De commensaal, De dodenrit (Troika), O wat leuk, Winschoterdiep, Knolraap en lof, schorseneren en prei, Roodlelhoningeter en De zusters Karamazov, Top Tango en een interview door Karel van de Graaf. Ook zien we Liesbeth List, Jenny Arean en Kabaret Ivo de Wijs in vertolkingen van nummers van Drs. P.
Op de tweede DVD staat de dit jaar door Frank van Osch gemaakte documentaire Niet van talent gespeend, afgelopen zondag 8 oktober 2006 in AVROs Close Up uitgezonden, die een mooi beeld geeft van de doctorandus. En hoogtepunten uit een live optreden in Het Werftheater in Utrecht, opgenomen op 23 december 1995. De totale speelduur van de 2DVD is 3 uur en 10 minuten.
Hij kwam ter wereld in het Zwitserse Thun: Polzer, H.H., in 1919. In zijn voorletters zat de lach al besloten. Bij de geboorte van Drs. P was een Nederlandse verwekker betrokken: Willem Duys bedacht het pseudoniem tijdens een telefoongesprek met Heinz Polzer.
In 1922 was Polzer al in Nederland komen wonen en in 1950 studeerde hij in Rotterdam af in de bedrijfseconomie. Daarna trok hij de wereld in. Jarenlang werkte hij in Djakarta voor het Reclameburo Lintas.
In de zestiger jaren begon Drs. P door te breken, hoewel sommigen vonden dat hij helemaal niet kon zingen en dat het maar rare muziek en wonderlijke liedjes waren: Over vrouwen die in een trapportaal liggen. Wie verzint zoiets? Toch begon De commensaal een eigen publiek te veroveren en in het brein van de Doctorandus ontstonden nog meer wonderlijke liederen. Zijn Dodenrit, dat dramatische lied over een barre tocht met de troika in Siberi, staat tegenwoordig zelfs in de Top 2000. En dan Veerpont, weer zon lied dat razend populair werd en ook de Top 2000 haalde.
Hij heeft een eigen stijl, motoriek en presentatie die onnederlands zijn. Zwitsers misschien? Want Zwitser bleef hij, ondanks de carnavalsliederen Wat heb je gedaan, Daan en Halleluja, kameraden, uitbundig gebracht door Adle Bloemendaal voor wie hij, evenals voor veel andere cabaretiers, heel wat nummers heeft geschreven.
Drs. P: Niet van talent gespeend...
2DVD: ACE 10515
Totale speelduur: 3 uur en 10 minuten
(Music Products)