Iedereen kent de liedjes: de liedjes van Velders + Duvivier

23-08-2006 @ 22:27

Morrisons Pub aan de voet van de Waaldijk bij Rossum. Zon kroeg waar een vreemde snel vrienden maakt en waar de whisky de tijd niet krijgt om oud te worden. Een dijk van een kroeg. De stemming zit er goed in als Velders + Duvivier hun vertrouwde plek innemen op het podium dat laag en klein genoeg is om onder de mensen te blijven. Klokslag tien uur is het zover; met een kort Hi, ik ben Velders en Hallo, ik ben Duvivier trapt het in het rivierenland tussen de toren van Zaltbommel en de pub van Rossum inmiddels razend populaire duo hun zesde drukbezochte pubsessie af. Zestien liedjes die van voor tot achter door de overvolle kroeg luidkeels worden meegezongen, woord voor woord. De jonge meiden helemaal vooraan, vanavond op hun mooist. John, met brandweerrode bretels, voor wie de liedjes van het duo nieuw licht door donkere wolken betekenen. Eric, de barman, die de glazen nog eens vol schenkt. De bevriende muzikanten uit het land. Maar ook de twee piekhaartjes in voetbalshirt, hooguit 12 jaar.
Iedereen kent de liedjes. De liedjes van Velders+Duvivier.
Velders schrijft de muziek, Duvivier schrijft de teksten. Samen zingen ze Nederlandstalige songs die blijven hangen. Liedjes als het leven zelf; overwinningen en verlangens, vallen en weer opstaan, wat is en wat komen gaat. Pakkende melodien, verhalen verteld in een eigen taal.
Velders+Duvivier ontmoetten elkaar eind jaren 90 tijdens een concert van Frank Boeyen waar Velders zeer bewust en Duvivier min of meer toevallig aanwezig was. Het viel de n op dat de ander alle liedjes meezong. Nieuwsgierig naar elkaar dronken ze na afloop een goed glas wijn en ontdekten hun gezamenlijke passie voor het betere Nederlandse lied.
Velders had als zanger/pianist reeds twee bands op zijn cv staan en Duvivier had zijn gedichten en verhalen vooral voor zichzelf bewaard.
Ze besloten om samen een song te schrijven: De Wind. Daarna bleef het vier jaar windstil.
Eind 2003 besloten de twee om hun krachten als zanger/songschrijver hernieuwd te bundelen. Nieuwe songs als In Het Donker en Rotsvast In Jezelf bleken goed aan te komen. Grootse refreinen, rake teksten, messcherpe zang. Medio 2005 was er voldoende songmateriaal om in eigen beheer een mini album op te nemen onder de titel We Zullen Zien. Dat mini album trok de aandacht van professionals uit het platenvak: ze kwamen naar Morrisons en, eenmaal getuige van de live reputatie van het duo, groeide al snel de indruk dat Velders+Duvivier wel eens het best bewaarde muzikale geheim van het rivierenland zouden kunnen zijn.
Met een platencontract op zak groeide het mini album in het voorjaar van 2006 uit tot een volwaardig album met 12 sterke songs waarmee Velders+Duvivier de luisteraar onherroepelijk voor zich gaan winnen. De vele pubsessies, inmiddels met zeskoppige live band, getuigen daarvan. Nu kunnen Velders+Duvivier hun liedjes aan de rest van Nederland laten horen. De CD HELDER HEDEN met o.a. de singles Zonder Jou & Wil Ze Me Zien? en de speciaal voor Herman van Veens nieuwe album geschreven track Hollands Glorie komt 8 september 2006 uit.

VELDERS+DUVIVIER
www.veldersduvivier.nl
(coast company)