ALBUM VAN DE WEEK: PAUL SIMON 'Surprise'

04-06-2006 @ 19:56

CD Release: 9 mei 2006 (warner music)

'Surprise' is het eerste Paul Simon in meer dan zes jaar. En op het eerste gehoor zal dit album niet direct extra fans opleveren, want het is weer een ander album dan de fans verwachten. Dat kan in eerste instantie wellicht een teleurstelling zijn, maar het album heet niet voor niets 'Surprise' en dat is het zeker. En wat wil je ook, de medewerking van Brian Eno staat garant voor verandering. Na meer beluisteren van het album kom je tot de ontdekking dat we hier te maken hebben met een album van ongekende klasse, zowel qua teksten als qua muziek.
Het feit dat Paul blijft zoeken naar nieuwe wegen geeft aan dat hij iedere uitdaging aan wil en kan gaan. Dat is de echte muziekliefhebber!
Paul Simon is en blijft een singer/songwriter van hoog niveau en hij behoort bij de allergrootsten van onze tijd. Zijn teksten zijn veelal korte verhalen op een unieke manier gebracht. Liefde, politiek en oorlog. Het zijn de onderwerpen die Paul Simon raken en waar hij zijn ei in kwijt kan.
Paul Simon (13 oktober 1942) begon zijn muzikale carrire met Art Garfunkel, eerst onder de naam Tom & Jerry, hun eerste single "Hey Schoolgirl", was direct een commercieel succes. Het eerste album van het duo Simon & Garfunkel verschijnt in 1965 "Wednesdaymorning 3AM", gevolgd door "Sounds of Silence" in 1966, waarvan de titelsong op single een #1 hit wordt in de USA. Hun album "Bridge over troubled water" uit 1970 wordt en is n van de bestverkochte albums allertijden en is tevens hun laatste studioalbum samen. Van het duo zijn in de loop van de tijd meer dan 60 miljoen albums verkocht en nog steeds verkoopt hun tijdloze muziek nog goed en blijft enorm populair. In 1982 verscheen het live-album "The concert in the park" een renie die daarna nog een enkele keer plaatsvond.
Art Garfunkel gaat zich vanaf 1970 meer toeleggen op acteren en Paul Simon verder op het muzikale vlak met zijn vele successen zoals zijn 3e soloalbum "There goes rhymin' Simon" (73), nummer 5 "Still crazy after all these years" (75), nummer 6 "One trick pony" (80), zijn zevende album "Hearts and bones" (83) en zijn 8ste album "Graceland" (86) is tevens zijn grootste commercile solosucces met een verkoop van wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren, mede dankzij het feit dat de Afrikaanse muziek hierin centraal staat. Hierna volgens nog 'The rhythm of the saints" (90), "Concert in the park" (91), "Songs from the capeman" (97) en "You're the one" (2000).
Nu in 2006 dus eindelijk zijn nieuwe 13e album 'Surprise'.
In "How Can You Live in the Northeast" gaat het heel simpel over de vraag wat de betekenis van het leven is. In de US vooral sinds het aanslagen op 11 september 2001. In "Everything About It Is a Love Song" gaat het om het leven dat voorbij gaat en ons de mooie dingen in de natuur laat zien, mits we daar voor open staan. "Sure Don't Feel Like Love" is een politiek geladen song. Het nummer "Beautiful" doet direct denken aan de glorietijd van het duo Simon & Garfunkel (jaren 60/70) evenals "Once Upon a Time There Was an Ocean", twee van de betere tracks op het album. Het nummer "Father and Daughter" is een ode en liefde van de vader aan zijn dochter, ontroerend: "There could never be a father who loved his daughter more than I love you". Iedere vader zal zich geraakt voelen.
De nummers die Paul Simon samen met Brian Eno schreef zijn "Another Galaxy", "Once Upon a Time There Was An Ocean" en "Outrageous".
"Wartime Prayers" gaat over het feit dat je blijft geloven en vertrouwen in tijden van oorlog en wanhoop.
Paul Simon zelf over zijn medewerking met Brian Eno:"Working with Brian Eno opens the door to a world of sonic possibilities; plus he's just a great guy to hang with in the studio, or for that matter in life. I had a really good time."

Op "Surprise" verder muzikale medewerking van Steve Gadd, Herbie Hancock en Bill Frisell. Het album werd opgenomen in de studio van Brian Eno in London en verder in studio's in Nashville en New York.
25 en 26 mei was Paul Simon in Engeland voor promotie bij BBC Radio 2 en 'Later with Jools Holland'.
Website Paul Simon: www.paulsimon.com