EVEN VOORSTELLEN: A BALADEER

22-04-2006 @ 22:10

a balladeer is n van die bands die koste wat het kost muziek wil maken. Niet uit zucht naar roem, niet vanuit een arrogant denken de allerbeste te zijn. Maar omdat het nu eenmaal is wat de jongens het liefst doen. Omdat goede liedjes boven komen drijven en die moeten dan gespeeld en gezongen worden. En het liefst op plaat worden gezet. Dat is uiteindelijk ook gebeurd. In eigen beheer en op eigen kracht heeft a balladeer het album Panama opgenomen.

Maar daar over een andere keer meer. Want nu is er eerst de single: Swim with Sam. Volgens de band zelf is dit nummer de beste kennismaking met a balladeer. Het bevat alles waar a balladeer voor staat. Een mooie melodie, een goede hook en natuurlijk bevat het een verhaal. Want dat is het fundament van ieder a balladeer liedje: de tekst.
Swim with Sam is genspireerd op het boek Held van Beroep van schrijver/columnist Adriaan Jaeggi. Hoofdpersoon is de 15-jarige Sam die met verslavende bezoeken aan het zwembad probeert grip te krijgen op de gebeurtenissen om hem heen. Zanger en songschrijver Marinus de Goederen zegt vooral gegrepen te zijn door de gedachtengang van Sam.
Toen het nummer af was, heeft de band het uiteraard aan Adriaan Jaeggi laten horen. Marinus: Dat zit wel goed. Adriaan zegt erg onder de indruk te zijn. "Het meest door de tekst, die groot inzicht toont in Sam." In een interview met Het Parool vertelt hij dat het een hele eer is als n van je boeken de aanleiding is tot een song. Zeker, als je de mazzel hebt dat het een goede band is.
De begeleidende videoclip is geregisseerd door Corbino! (Maarten Corbijn). Het debuutabum Panama komt 5 mei uit.

de geschiedenis: zie ook www.abaladeer.com
Op de valreep van 2000 neemt Marinus een liedje op -'Pennywise'- in de thuisstudio van Bart Erkelens (Jane Doe). Beiden zijn zo tevreden met het resultaat dat ze besluiten vaker met z'n tween op te nemen. Marinus krijgt de smaak van het opnemen te pakken en neemt in een jaar tijd zo'n 25 liedjes op in de thuisstudio van Bart Erkelens.
In maart 2002 stuurt Marinus zijn eerste demo op naar bladen en platenmaatschappijen. Van Dino krijgt hij een afwijsbrief, Warner daarentegen laat gelijk weten de demo te zijn opgevallen. Daarna geven ook een aantal andere platenmaatschappijen blijk van interesse. De eerste recensie die van Swim With Sam verschijnt in OOR. Het tijdschrift noemt de cd veelbelovend en roemt de zangkwaliteiten van de singer/songwriter. Nog geen maand later wordt a balladeer benaderd voor het voorprogramma van Kane en The Calling in De Melkweg. Omdat Marinus op dat moment zijn band nog niet rond heeft, moet hij het aanbod helaas afwijzen.
De titeltrack krijgt airplay op 3FM en met name de vrouwelijke DJ's (Claudia de Breij en Isabelle) zijn fan. Met Reyn Ouwehand (bekend van zijn werk voor o.a. Kane) en Handsome 3some (zijn band op dat moment) neemt hij 'Swim with Sam' opnieuw op en 'Good Year For The Papers'. Eind 2002 wordt a balladeer tweede tijdens de demowedstrijd van Claudia en staat voor het eerst in het voorprogramma van Silkstone en tot twee keer toe opent de band voor Saybia. Gitariste Arjo wil zich volledig storten op haar solo-project La Kidda en Marinus stopt met de rest van de band omdat de magie ontbreekt. Eind december doet hij zonder band maar met zijn pianoleraar Alberto Klein Goldewijk mee aan de finale van de BuZz Award. De jury is gecharmeerd van 'Swim with Sam' en de verplichte cover van 'The Ketchup Song'. En met een grote meerderheid wint a balladeer de 3FM BuZz Award dat jaar. Hoofdprijs: een dag opnemen in Abbey Road!

dan 2005:
Het jaar 2005 staat voor a balladeer voornamelijk in het teken van de opnamen van hun debuutalbum. In april 2005 start a balladeer op eigen kracht in de ICP studios te Brussel de opnamen samen met Blf-producer Ronald Vanhuffel.
De strijkersarrangementen worden voor drie tracks geschreven door niemand minder dan Robert Kirby (arrangeur van o.a. Nick Drake, Elvis Costello, Elton John en Paul Weller). Tussen de opnames door verzorgt a balladeer ook nog voorprogrammas van o.a. Blf, Jasper Steverlinck (ex-Arid) en Gabriel Rios. In augustus speelt de band voor de tweede keer op de UITmarkt. In het najaar van 2005 leggen Marinus, Erik en Tijs de laatste hand aan het album. De cd wordt gemasterd door Alan Ward in Electric City. Het management van de band wordt inmiddels verzorgd door Gerry van der Zwaard Management.
In maart 2006 tekent a balladeer een platencontract bij EMI Music. Voor opnamen van de videoclip van de eerste single Swim with Sam vliegen Marinus, Erik en Tijs naar de zonnige Kaapverdische Eilanden. De regie is in handen van Corb!no (Maarten Corbijn). Vrijdag 28 april is de officile releasedatum van 'Swim with Sam', maar vanaf begin april is het nummer al regelmatig te horen op Radio 1, Radio 2, 3FM en te zien op MTV en TMF. 3FM-dj Giel Beelen "omarmt de plaat met miljoenen armen" naar eigen zegge en nodigt de heren uit voor een studiobezoek.

a balladeer:
Marinus de Goederen: mic, piano and acoustic guitar
Erik Meereboer: electric guitars and mic
Tijs Stehmann: drums

optredens:
29/04 Koninginnedag Festival, Leiden
30/04 Caf Hofman, Utrecht
06/05 Kasteel, Alphen a/d Rijn
11/05 Cul de Sac, Tilburg
12/05 Rockcaf De Wurft, Noordwijk
17/05 Winston, Amsterdam