EERSTE SOLO ALBUM VAN ZANGER V.O.F. DE KUNST: NOL HAVENS

01-02-2006 @ 09:26

NOL HAVENS is al jaren het geluid en gezicht van V.O.F. de Kunst. Zijn carrire begon in 1983 toen Ferdie Lancee hem ontdekte. Niet lang daarna ontstond VOF de Kunst met Lancee als schrijver/producer en HAVENS als zanger. VOF de Kunst heeft al meer dan 15 jaar succes met kindermuziek gebaseerd op versjes en gedichten van Annie M.G. Schmidt. Deze unieke aanpak maakte hen niet alleen pioniers, maar ook razend succesvol. In de afgelopen jaren werden meer dan 1 miljoen CDs verkocht en speelde de band, samen met cabaretier Erik van Muiswinkel (die de verhalen en grappen voor kinderen en ouders voor zijn rekening nam) 8 jaar lang meer dan 700 familievoorstellingen voor uitverkochte zalen met deze theaterkinderpopconcerten.
Nu, anno februari 2006, verschijnt HOOP, het eerste soloalbum van NOL HAVENS. HOOP is ontstaan naar aanleiding van de theatervoorstelling Suzanne Voorbij, waarmee NOL samen met studenten van de Tilburgse Rockacademie en de Toneelacademie in Maastricht het afgelopen seizoen in de theaters te zien was. In deze voorstelling stond het overleven als artiest centraal en keek NOL terug op de krankzinnige tijd rondom de hits Suzanne en Een kopje koffie. Hij ziet jong talent om zich heen dat niets liever wil dan zon tijd beleven, dus wat te doen? Waarschuwen? Aanmoedigen?
Met deze voorstelling bood NOL de studenten de kans het theater in te gaan n muziek te maken. Koen-Willem Toering (zanger/gitarist van de Tilburgse formatie Woost, die in 2005 met het veelgeprezen album Colour My Skin debuteerden) is een van deze getalenteerde studenten van de Rockacademie. Hij schreef in eerste instantie de muziek voor het nummer Zondagochtend, dat begin 2005 als single uitgebracht werd. Inmiddels heeft hij de muziek voor de negen andere nummers van het album HOOP geschreven en voorzag hij bovendien een 4-tal stukken van tekst. Ook produceerde hij het album! Naast de 4 nummers met teksten van Koen-Willem is er natuurlijk ook het prachtige Zonder Jou van Annie M.G. Schmidt (opgenomen met het Skomorowsky Orchestra). Verder een aantal liedjes met teksten van Sjoerd Kuyper, die recent ook de liedteksten voor de musical Turks Fruit schreef en meer nog bekend is van zijn (verfilmde) kinderboeken Het Zakmes en De Rode Zwaan, en het speciaal voor dit album opnieuw opgenomen Als Ze Lacht, een VOF de Kunst hit van Lancee.
Eind januari 2006 stond NOL acht avonden met de Vrienden van Amstel in Ahoy, waar hij samen met Di-Rect een nieuwe ska-uitvoering van de nummer 1 hit Suzanne uit 1983 speelde.
In het seizoen 2005/2006 en 2006/2007 is NOL in het theater te zien met de voorstelling Luistervink, een muzikale voorleestheatervoorstelling (6+) met bekende kinderboekenschrijvers.
Vanuit zijn eigen studio in Tilburg wil NOL het liefst verschillende projecten blijven doen om de artistieke uitdaging aan te blijven gaan en ruimte te geven aan nieuw talent.
Naast muziek is fotograferen NOLs grote passie. Het boekje van HOOP is dan ook door NOL zelf opgemaakt met zijn eigen fotos.
(coasttocoast)
www.nolhavens.nl
www.vofdekunst.nl