LEGALE DOWNLOADS VANAF NOVEMBER OOK IN TOP 40

08-10-2004 @ 09:53

De Stichting Top 40 gaat legale downloads meetellen bij het samenstellen van haar hitlijst. Dat maakte Lex Harding donderdag 7 oktober jl. bekend tijdens de persconferentie in Hilversum ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van de lijst. Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, begon op 2 januari 1965 voor het eerst met het uitzenden van de Top 40 bij Radio Veronica. Nadat de uitzendingen vanaf zee door Veronica in 1974 werden stopgezet, besloten Lex Harding en Rob Out tot het oprichten van de Stichting Nederlandse Top 40. Na te zijn uitgezonden op verschillende stations, is de hitlijst nu nog te zien en horen op TMF en Radio 538.

Het jubileum van de hitlijst vormt de aanleiding voor een groot aantal activiteiten. Zo zendt Radio Veronica op 2 januari 2005 tussen twaalf en drie uur 'De Nummer 1 Show' uit.

Radio 10 gaat op vier feestdagen een Top 100 uit een van de afgelopen decennia uitzenden. Het klapstuk zit echter aan het einde van het jaar. Dan neemt Radio 10 de grootste hitlijst allertijden voor haar rekening: De Top 4000. Naast de activiteiten op de radiozenders wordt er ook een speciale serie dvd's uitgebracht.

Veertig jaar Top 40 wordt op twintig dvd's in beeld en geluid gebracht. Uit onderzoek van De Vos en Jansen Marktonderzoek kwam naar voren dat de Top 40 nog steeds de meest bekende hitlijst van Nederland is. Wel blijkt uit het onderzoek ook dat jongeren steeds meer muziek downloaden. Vandaar dat de legale downloads nu ook in de hitlijst worden meegeteld. Die downloads moeten echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten de verkoopaantallen controleerbaar zijn en mag een liedje niet goedkoper zijn dan 0,99 eurocent. ,,Dat laatste hebben wij altijd gedaan. Wanneer een singletje voor weinig bij het Kruidvat lag, dan telden wij die nooit mee in de lijst. Dit is dus hetzelfde'', zei Lex Harding. Ondanks alle activiteiten blijft er voor Harding nog wel wat te wensen over. ,,Het lijkt mij mooi om in het jubileumjaar een televisieprogramma te hebben dat in de geschiedenis van de Top 40 duikt, maar het liefste zou ik zien dat de gedrukte versie van de Top 40 weer terugkomt.''

bron: anp