Nederlandse Muziekprijs naar Thomas Beijer

01-02-2022 @ 10:30

Pianist Thomas Beijer ontvangt de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor jonge getalenteerde musici. Beijer krijgt de prijs uit handen van Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media. De uitreiking staat gepland op donderdagavond 17 februari in De Oosterpoort in Groningen.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking speelt Beijer het Pianoconcert in G van Maurice Ravel samen met het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Eivind Gullberg Jensen. Het concert en de uitreiking zijn toegankelijk voor publiek.

Het Fonds Podiumkunsten kent de Nederlandse Muziekprijs toe namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Thomas Beijer: ‘Muziek en kunst kunnen wel degelijk wereldproblemen oplossen. Kunst vormt de manier waarop mensen denken, waarop we omgaan met elkaar en onze omgeving. Het maakt ons empathischer en nobeler. Ik geloof daar heilig in, en ik dank het Fonds Podiumkunsten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor deze bijzonder eervolle onderscheiding.’

Voor verdere informatie over zijn werk, zie thomasbeijer.com

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
Met zijn pianistische kwaliteiten als kern, waait Thomas Beijer met alle gemak uit naar verschillende uitingsvormen. Beijer is actief als componist, arrangeur, improvisator, presentator, tekenaar, animatiefilmer, schrijver, artistiek leider, maar toch vooral als kamermusicus en als solist. Hiermee ziet de commissie Thomas Beijer als een ‘uomo universale’ van vandaag, op de wijze waarop Leon Battista Alberti dat in de vijftiende eeuw omschreef. (…) Als luisteraar hoor je een begaafde en virtuoze pianist, maar Beijer verstaat daarnaast ook de kunst om de gedachtewereld van een componist, een zielsverwant, tot leven te wekken. Hij speelt het werk, maar laat ook het verhaal daarachter horen. Hieruit blijkt niet alleen zijn liefde voor de muziek, maar ook zijn toewijding en grote inlevingsvermogen.

Nederlandse Muziekprijs
Kandidaten voor de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Ze werken met musici uit binnen- en buitenland. Na afloop van het traject adviseert de commissie Nederlandse Muziekprijs aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars waren onder andere pianisten Ronald Brautigam, Martijn van den Hoek en Hannes Minnaar, trombonisten Sebastiaan Kemner en Jörgen van Rijen, blokfluitist Lucie Horsch, slagwerker Dominique Vleeshouwers, vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein. Bekijk het volledige overzicht van prijswinnaars: https://fondspodiumkunsten.nl/nl/prijzen/nederlandse_muziekprijs/