Afrika Bambaataa wordt tot één van de belangrijkste artiesten gerekend die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de elektronische muziek.

In 1957 wordt Afrika Bambaataa in The Bronx geboren, een broeinest van de hiphop, waar ook de andere hiphop meesters DJ Kool Herc en Grandmaster Flash rondlopen. Hij wordt al snel bekend, niet alleen om zijn befaamde block parties, maar ook door zijn rap- en DJ-skills. Hij bracht in 1982 het toen revolutionaire nummer “Planet Rock” uit, een van de eerste hiphop hits (gebaseerd op de elektronische Krautrock van Kraftwerk), waarmee hij de basis legde voor een carrière als soloartiest. Het was tevens de eerste song binnen het muziekgenre dat later electrofunk zou gaan heten. In 1982 organiseerde Bambaataa ook de allereerste Europese hiphoptour met een groep bekende rappers en graffiti-kunstenaars.

Vergeet Run DMC of Beastie Boys: Afrika Bambaataa was toch echt eerder met het over de grenzen kijken van de hiphop door zijn samenwerking met Sex Pistols zanger Johnny Rotten. Later werkte hij onder andere samen met Leftfield en UB40, waarmee hij liet zien dat hiphop heel veelzijdig kan zijn. 'The Amen-Ra of Universal Hip Hop Culture' en 'Father of the Electro-Funk Sounds' is back!

Afrika Bambaataa wordt door sommigen gezien als de bedenker van de term ‘hiphop’, hoewel anderen van mening zijn dat het een andere dj moet zijn geweest. Of Bambaataa de benaming bedacht of niet, één ding is zeker: hij is degene die voor het eerst de vier hiphopelementen bedacht onder het motto “vecht met creativiteit, niet met wapens”.

Deze held is koning in het verspreiden van Electro Funk, EDM, House, Funk, R&B and Hip Hop. Met een enorme lijst aan wereldwijde releases van albums tot de productie van songs voor vele films en TV commercials.

DJ Afrika Bambaataa draaide in maart/april al bij Gebr. de Nobel in Leiden en in de Effenaar in Eindhoven. Nu komt hij draaien in Arnhem:
vr. 14 sep – NLD – Arnhem – Luxor Live

 

Afrika Bambaata, een van de grondleggers van de hiphop, in september naar Arnhem