De Grote Lowlands schrijfwedstrijd 2018 is van start: zoektocht naar schrijftalent

03-05-2018 @ 21:46

De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd is een jaarlijks terugkerende schrijfwedstrijd waarbij Lowlands in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC op zoek gaat naar nieuw literair talent. Vandaag gaat de zesde editie van start via www.lowlands.nl/schrijfwedstrijd

Ben je een verhalenverteller in hart en nieren en heb je een vlotte pen? Doe dan mee aan de zesde editie van De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd! Samen met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC gaan we weer op zoek naar de beste schrijftalenten die ons land te bieden heeft.

Doe mee aan de wedstrijd en treed in de voetsporen van de succesvolle voorgaande winnaars. De titelhouder van vorig jaar, Oscar Spaans, brengt binnenkort zijn verhalenbundel ‘Vacuüm’ uit. Maar ook voor eerdere talenten, zoals Lize Spit (finalist 2014) die met haar roman 'Het Smelt' op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2017 kwam, bood De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd een opstapje naar een glansrijke carrière.

Naast de kans om door te breken in de Nederlandse schrijverswereld, valt ook een prijzenpakket te winnen:

- Een publicatie van jouw prozaverhaal via NRC;
- Een masterclass van Querido Academie waarbij je alle fijne kneepjes van het schrijversvak leert;
- Draag voor op Lowlands: de winnaar mag een fragment van zijn of haar verhaal tijdens het festival voordragen;
- Een gesprek met een redacteur van uitgevrij Nijgh & Van Ditmar over je toekomst als schrijver;
- De beste drie inzendingen komen op de shortlist en de auteurs van deze stukken ontvangen elk twee tickets voor Lowlands 2018.

Maar daar moet je natuurlijk nog wel wat voor doen! Zet je gedachtespinsels op papier en laat zien wat je in huis hebt. Het stuk moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

- Het verhaal is 1000 tot 1500 woorden lang;
- Het verhaal is proza: geen songteksten, essays, kinderboeken, strips of poëzie;
- Het verhaal is niet eerder gepubliceerd als zelfstandige uitgave (met uitzondering van publicatie op een eigen site/weblog);
- Het verhaal is Nederlandstalig;
- Er mag maximaal één verhaal per persoon worden ingezonden.

De twintig beste inzendingen worden op de longlist geplaatst en de jury beoordeelt uiteindelijk welke drie verhalen het beste zijn en een plekje op de shortlist verdienen. De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Marja Pruis (auteur bij Nijgh & Van Ditmar en de Groene Amsterdammer), Ivo Victoria (auteur en literair programmeur van Lowlands), Elik Lettinga (uitgever bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) en Thomas de Veen (literair recensent bij NRC). De definitieve winnaar wordt tijdens Lowlands 2018 bekendgemaakt.

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE 2018
17 + 18 + 19 augustus 2018
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
www.lowlands.nl

Inzendingen kunnen vóór dinsdag 5 juni naar schrijfwedstrijd@lowlands.nl worden gestuurd. Alle info: www.lowlands.nl/schrijfwedstrijd

Kaartverkoop via www.ticketmaster.nl