Don McLean voor drietal concerten naar Nederland

23-04-2018 @ 19:12

Don McLean komt in oktober dit jaar voor drie concerten naar Nederland. De legendarische singer-songwriter komt naar Groningen, Eindhoven en Utrecht. 

Met American Pie scoorde Don McLean in 1971 één van de grootste hits allertijden. Een nummer dat als een droomvlucht door de internationale geschiedenis van de popmuziek scheert en iedere draaibeurt weer opnieuw fascineert, mede omdat de werkelijke gedachte achter de tekst altijd een mysterie is gebleven. Begin 2015 verkocht de New Yorkse artiest het manuscript van de evergreen voor maar liefst 1,2 miljoen dollar via veilinghuis Christie’s en vond hij het tijd om zijn monsterhit te verklaren.

"Eigenlijk komt het hier op neer: in 'American Pie’ loopt alles fout”. Volgens McLean staat 'American Pie’ daarmee symbool voor de achteruitgang van de maatschappij. "Ik was er in 1970 en ik ben er nu in 2015. Helaas vind je vandaag de dag nauwelijks nog poëzie en romantiek terug in dingen die gemaakt worden. Dat is eigenlijk zoals het einde van American Pie.” In het nummer beschrijft McLean op het einde een bleek Amerika, waaruit de muziek is verdwenen en waarin zelfs de Vader, de Zoon en de Heilige Geest vertrokken zijn.

Door de jaren heen is McLean altijd muziek blijven maken en haalde hij de hitlijsten met 'Vincent’, een eerbetoon aan Vincent van Gogh, en de singles 'Crying’, 'Castles In The Air’ en 'Since I Don’t Have You’. Grote sterren als Madonna, Fred Astaire, Elvis Presley, Coolio en zelfs Bart Simpson coverden een van zijn intense en altijd oprechte nummers. Eerder dit jaar sleepte The Voice Of Holland kandidaat, Jim van der Zee, maar liefst 4 tienen binnen met zijn cover van Vincent bij de eerste liveshows van het jaar.

Songwriters Hall of Fame
Don McLean is opgenomen in de Song Writers Hall of Fame in New York en de BBC beloonde hem met een Lifetime Achievement Award. In 2011 speelde hij nog als een van de hoofdacts op de Pyramid Stage tijdens het prestigieuze Glastonbury festival.

In oktober 2015 betoverde McLean nog zijn Nederlandse fans in het Koninklijk Theater Carré met een indrukwekkend repertoire dat recht uit het hart kwam. De singer-songwriter komt nu, drie jaar later, weer terug voor een drietal concerten.

Don McLean
10.10.2018 De Oosterpoort, Groningen
Verkoop vanaf 26.04.2018 om 10:00 via www.de-oosterpoort.nl
12.10.2018 Muziekgebouw, Eindhoven
Verkoop vanaf 26.04.2018 om 10:00 via www.muziekgebouweindhoven.nl
13.10.2018 TivoliVredenburg, Utrecht
Verkoop vanaf 26.04.2018 om 10:00 via www.tivolivredenburg.nl