Exportwaarde Nederlandse populaire muziek bereikt record van ruim 196 miljoen euro

21-01-2018 @ 13:12

De exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek is in 2016 gegroeid naar een recordbedrag van ruim 196 miljoen euro. Daarmee is de lichte daling die in 2015 te zien was, teniet gedaan. Buma Cultuur maakte 20 januari de cijfers bekend die werden gepresenteerd tijdens Eurosonic Noorderslag.

Het aandeel dance in deze cijfers bedraagt ruim 73 %. Yellow Claw staat op de eerste plaats met de meeste optredens in het buitenland.

De exportwaarde wordt gebaseerd op drie onderdelen: Rechten, Opnamen en Optredens. Het gaat hierbij om Nederlands copyright. De rechten (Buma-Stemra, Sena) zijn goed voor € 25 miljoen, opnamen zorgen voor € 13,7 miljoen. Het overgrote deel komt van de optredens buiten de landsgrenzen: € 157 miljoen. De optredens in dance staan garant voor ruim € 134 miljoen. Yellow Claw is koploper van de optredens buiten Nederland: zij stonden 151 keer op een buitenlands podium. Yellow Claw wordt op de voet gevolgd door Sam Feldt. Die staat genoteerd voor 138 shows, gevolgd door R3hab, Tiësto en Bassjackers. Andere hooggenoteerde niet direct dance artiesten/bands zijn o.a. Vengaboys, Busquitos, DeWolff, 

De voortdurende groei en ontwikkeling van Electronic Dance Music (EDM) in Noord-Amerika is sinds 2009 een belangrijke factor. De groei stabiliseert in Noord-Amerika wat betreft optredens, maar andere markten dienen zich aan. Aan de hand van de Top 50 van artiesten met de meeste optredens, is een Top 3 van landen met de meeste optredens in 2016 samengesteld: #1 Verenigde Staten, #2 Duitsland, #3 Groot-Brittannië. Die landen worden gevolgd door Spanje, Canada, Frankrijk en België. Van China, een land in opkomst, wordt de komende jaren een flinke groei verwacht, evenals landen als Japan, Indonesië, India, Thailand en Zuid-Korea.

Interessant onderdeel in het rapport is ook dat wordt uitgezocht wat de bestbezochte pop-rock locaties (buiten dance) zijn. Dit zijn Backstage in München en Het Depot in Leuven. Andere veel bezochte locaties zijn o.a. Muziekodroom in Hasselt, Fabrik in Coesfeldt, Molotow in Hamburg, La Pëniche in Lille, A38 in Boedapest.

De artiest die de meeste landen in de wereld bezocht was Hardwell, gevolgd door Sam Feldt, R3Hab, W&W, Martin Garrix en Don Diablo

Het aantal onderzocht namen (Nederlandse artiesten, Nederlands copyright) in het onderzoek is 1.226, in 2015 was dat nog 1.172

In het onderzoek wordt ook zichtbaar dat er een verbreding plaatsvindt. Was eerst de Top 50 met meeste optredens in 2013 bijna 34% van het totaal. In 2016 is dat gedaald naar 28%.

bron: perfectandmore, bumacultuur, ad.nl