Uniek concert Bryan Ferry met het Metropole Orkest in AFAS Live

29-11-2017 @ 20:27

De Britse muzieklegende Bryan Ferry komt, na een uitverkochte tour in 2016, terug naar Nederland voor een zeer bijzondere show. De voormalig frontman van Roxy Music staat op 5 juni 2018 samen met het Metropole Orkest in AFAS Live.

Bryan Ferry, de man achter hits als More Than This en Let's Stick Together, speelde dit jaar voor het eerst met een compleet orkest (in augustus dit jaar in de Hollywood Bowl), en brengt de show nu exclusief naar Nederland en België. Tijdens dit concert speelt de zanger samen met het Metropole Orkest de grootste hits uit zijn legendarische carrière als soloartiest en als leadzanger van Roxy Music

De carrière van de inmiddels 72-jarige Ferry begon 46 jaar geleden toen hij met Brian Eno, Phil Manzanera, Andy Mackay, Paul Thompson en Graham Simpson artrockgroep Roxy Music oprichtte. Het zestal, dat zich als eerste band onderscheidde door stijl en muziek als totaalplaatje te presenteren, scoorde internationale hits met nummers als Love Is The Drug (1975), Dance Away (1979), Avalon (1982), More Than This (1982) en de schitterende John Lennon-cover Jealous Guy (1981). In 1983 nam de band een creatieve pauze, die uiteindelijk maar liefst achttien jaar zou duren, waardoor Ferry zich nog meer kon richten op zijn toch al prominente solowerk.

Als soloartiest is Ferry namelijk minstens zo succesvol als in zijn beste dagen bij de Britse groep, die volgens het gezaghebbende Rolling Stone Magazine nog steeds bij de beste bands allertijden hoort. De singer-songwriter uit het noorden van het Verenigd Koninkrijk bracht in totaal vijftien soloalbums uit, waarvan Boys and Girls (1985), met daarop het monumentale Slave To Love, de #1 positie in de Britse charts behaalde. Andere hits die Ferry door de jaren opnam zijn natuurlijk Kiss and Tell en de meeslepende ballade Don’t Stop The Dance.

Het Metropole Orkest, dat opgericht werd in 1945 door Dolf van der Linden, is het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld. Het speelt verschillende stijlen, waaronder jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Het Metropole Orkest deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Pat Metheny, Herbie Hancock, The Basement Jaxx en Bono. Het orkest speelt ook met hedendaagse talenten als Caro Emerald, Robert Glasper, Within Temptation, The Opposites en Gregory Porter. In de afgelopen jaren won het orkest onder meer drie Grammy’s en kreeg 17 Grammy nominaties. In 2018 mogen zij Bryan Ferry toevoegen aan het rijtje van grootheden waarmee zij het podium hebben gedeeld.

Bryan Ferry
05.06.2018 AFAS Live, Amsterdam