BREIN haalt nu ook illegale internet radiostations uit de lucht

22-04-2017 @ 14:45

Stichting BREIN heeft het internetradiostation GeForceFM gedwongen te stoppen voor het zonder licentie streamen van dance en trance muziek. Op de site staat een waarschuwing. Voor zulke exploitatie kan een licentie verkregen worden van BumaStemra en Sena. Eerder stopte BREIN al een ander streaming station. Er lopen meerdere onderzoeken.

De exploitant uploadde op grote schaal DJ sets op Usenet. Die 'spotte' hij vervolgens zelf op spotwebsites om er aandacht voor te krijgen. Usenet providers verkopen abonnementen voor toegang tot de content die zij opgeslagen houden en gedownload kan worden.

BREIN vroeg en verkreeg een rechterlijk bevel tegen de uploader die zijn inbreuk moest staken op verbeurte van een dwangsom van 2000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro
BREIN-directeur Tim Kuik zegt dat internetstations voor een paar tientjes licentie kunnen kopen. ‘Net zoals je voor je apparatuur geld uitgeeft, is het ook redelijk dat je betaalt voor de muziek die je gebruikt.
De beheerder heeft een melding op zijn site gezet waarin hij uitlegt dat hij op last van BREIN is gestopt en aankondigt dat hij ‘met licentie’ terug zal komen.
Stichting BREIN heeft aangekondigd dat het meer illegale stations gaat aanpakken.

Over Stichting Brein:

Stichting BREIN is opgericht in april 1998 en formaliseert de al tientallen jaren bestaande samenwerking tussen auteurs- en naburig rechthebbenden op het gebied van piraterijbestrijding. Stichting BREIN bestrijdt intellectuele eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, boeken, games en interactieve software. BREIN speurt naar on- en offline piraterij, neemt civiele actie en levert informatie en expertise voor strafrechtelijke actie.

https://stichtingbrein.nl/