Klinkende namen en verborgen parels op jubileumeditie Amsterdam Roots Festival!

02-04-2017 @ 12:33

Van 19 t/m 25 juni 2017 vindt op verschillende locaties in Amsterdam de 35ste editie plaats van het Amsterdam Roots Festival. Het festival heeft een nieuwe missie; “van wereldmuziek naar wereldwijde cultuur” en daarbij horen klinkende namen alsook verborgen parels!

Van explosieve afro-funk, wervelende salsa en dansbare retro-pop tot Zuid-Amerikaanse folk, traditionele Malinese blues en hedendaagse Arabische jazz; Amsterdam Roots Festival presenteert een festivalprogramma dat gevarieerder is dan ooit. Naast muziek kan het publiek vanaf dit jaar ook kennis maken met nieuw circus en fysiek theater uit alle windstreken. Verder zijn er documentaires, workshops, kinderactiviteiten en de inmiddels beroemde Roots Bazaar. Een actueel verdiepingsprogramma op Roots Open Air zal het multidisciplinaire festival helemaal compleet maken.
Het circusprogramma, waar reikhalzend naar uitgekeken wordt, volgt binnenkort.

T.P. Orchestre Poly Rythmo de Cotonou
Decennialang was Orchestre Poly Rythmo de Cotonou een van de best bewaarde geheimen uit West-Afrika, uit het relatief onbekende Benin dat tussen Ghana en Nigeria ligt. Deze cultband uit Benin combineert traditionele voodoo elementen, soukous, latin met een hoge dosis James Brown tot een explosieve afro-funk sound. Poly Rythmo was van eind jaren ’60 tot begin jaren 80s niet alleen Benin’s no. 1 band, maar veroverde heel West-Afrika met hun rauwe Afro funk. Vanaf 2008 verscheen hun muziek op labels als Soundway en Analog Africa en kwamen ze voor het eerst naar Europa. In 2011 stonden ook op Roots en speciaal voor ons jubileum komen deze legendes uit Benin terug naar Amsterdam. (Roots Open Air/Oosterpark – 25-06-17)

La MambaNegra
Bij La MambaNegra -de Zwarte Slang- geen Salsa Romantica en gladde pakken, maar een giftig mengsel van snoeiharde salsa, hiphop en funk met een raggamuffin rafelrand. De band weerspiegelt haar ruige en chaotische Colombiaanse geboortestad Cali, de latin hoofdstad, waar salsa in het bloed zit en uit alle bars, huizen en taxi’s klinkt. Met hun tomeloze energie en urban attitude zetten ze live de boel op stelten. Ze veroverden eerst Zuid-Amerika en nu volgt de rest van de wereld. Op zondag 25 juni zal hun wervelende show Amsterdam Roots Open Air stijlvol afsluiten. (Roots Open Air/Oosterpark – 25-06-17)

Pascuala Ilabaca y Fauna
Fris, vrijmoedig en geanimeerd: Pascuala Ilabaca straalt op het podium. De aanstekelijke muziek van de zangeres/ accordeoniste Ilabaca heeft de Chileense folkmuziek als de basis. Haar inspiratie is haar landgenote Violeta Parra, de Godmother van de Zuid-Amerikaanse folk. In Parra’s voetspoor zet Ilabaca’s band sterke, maar toch tedere, composities neer. In hun thuisland Chili is ze de status ‘verborgen parel’ allang ontstegen: het album “Busco Paraiso’ was in 2012 het meest gedownloade album van het jaar. Er valt nog veel te ontdekken: dit jaar speelt Pascuala Ilabaca voor het eerst in Nederland op Roots Open Air. (Roots Open Air/Oosterpark – 25-06-17)

Al-Sarah & The Nubatones
'De koningin van de Oost Afrikaanse retro-pop' wordt ze ook wel genoemd. Alsarah brengt ons met haar band The Nubatones ons terug naar de pop van de jaren 60 en 70 op het snijvlak van Afrikaanse en Arabische muziek. Betoverend mooi, hypnotiserend diep en tegelijk fris en dansbaar: Alsarah vertaalt de muziek uit haar moederland Soedan tot een verrassend aansprekende en hedendaagse sound. Gevlucht op haar twaalfde uit Soedan kwam ze via Jemen in de VS terecht. Op Roots zal ze met een volledige akoestische bezetting laat horen hoe contemporain in tradities gewortelde muziek kan zijn. (Roots Open Air/Oosterpark – 25-06-17)

Nahawa Doumbia
Met haar krachtige stem is Nahawa Doumbia al decennia een van de populairste vrouwelijke griots (troubadours) uit het zuiden van Mali. Hoewel ze al lang wereldberoemd had moeten zijn, werd ze overschaduwd door de uit dezelfde streek afkomstige Oumou Sangaré. Sinds het hippe label Awesome Tapes From Africa een oude cassette uitbracht op vinyl staat ze weer volop in de belangstelling. De regio Wassoulou waar Doumbia vandaan komt, staat bekend om zijn specifieke muzikale stijl: een mix van traditionele Malinese muziek en moderne invloeden, meestal gezongen door krachtige vrouwelijke zangeressen. Wassouloumuziek is een van de muziekstijlen waarin de Amerikaanse blues haar oorsprong vindt. En dat hoor je bij Nahawa Doumbia. (Paradiso Noord – 19-06-17)

Bachar Mar-Khalifé
De Frans-Libanese zanger/pianist Bachar Mar-Khalifé wordt zowel geroemd om zijn intense songs vol weemoed en scherpe maatschappijkritiek als om zijn enerverende pianospel waarin Arabische, klassieke en hedendaagse muziek samenkomen. Bachar Mar-Khalifé maakte naam met het aangrijpende album Ya Balad, waarop hij zijn door oorlog verscheurde geboortestad Beiroet bezingt, onder meer in zijn variatie op het klassieke Kyrie. Bachar Mar-Khalifé werd opgeleid aan het conservatorium van Parijs en werkte samen met componisten als Lorin Maazel en James Gaffigan, alsook met het Orchestre National de France en Ensemble Intercontemporain. Bachar is de zoon van de legendarische Marcel Khalifé, virtuoos op de ud, de Arabische luit. In het Bimhuis treedt hij op met zijn elektrische band, waarin hij met Arabische musici en jazzmusici speelt. (Bimhuis – 23-06-2017)

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL | MA 19 T/M ZO 25 JUNI 201
http://www.amsterdamroots.nl/