Amsterdam Roots Festival viert jubileumeditie met nieuwe opzet

23-02-2017 @ 21:29

Amsterdam Roots Festival viert dit jaar haar 35-jarige jubileum. Vanaf editie 2017, dat plaatsvindt van 19-25 juni, wordt het wereldmuziek festival uitgebreid met verschillende kunstvormen uit de hele wereld, waaronder nieuw circus.

Nieuwe missie: van wereldmuziek naar wereldwijde cultuur
De missie van Amsterdam Roots is altijd geweest om wereldmuziek onder de aandacht van een breed publiek te brengen. In zeker zin is die missie voltooid met de succesvolle opmars van wereldmuziek naar het pop-, jazz- en zelfs het klassieke circuit. Maar nog steeds is er wereldwijd veel onbekende maar adembenemende cultuur. De “Rootsgedachte” wordt uitgebreid: op het Roots Festival zal de organisatie het publiek kennis te laten maken met allerlei verschillende kunstvormen uit de hele wereld en een bijbehorend verdiepingsprogramma aanbieden. Amsterdam Roots wordt een multidisciplinair festival met muziek, nieuw circus en fysiek theater uit alle delen van de wereld en een verdiepend contextprogramma.

Nieuw circus
In de wereld van het circus zeer interessante ontwikkelingen gaande, het nieuwe circus, een smeltkroes van verschillende kunsten, acrobatiek, straat- en fysiek theater en hedendaagse dans begint ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Jonge artiesten geven het alom bekende circus een totaal nieuwe wending die vaak in de richting van performance art beweegt. Dit levert een enorm levendige ‘scene’ op en zeer interessante en kwalitatief hoogstaand voorstellingen. Veel vernieuwing komt uit Frankrijk, Spanje en Scandinavië, maar ook in bijvoorbeeld Brazilië, Zuid-Korea en Marokko wordt volop geëxperimenteerd.

Nieuwe directeur
Danka van Dodewaard volgt Frans Goossens op als directeur van het Amsterdam Roots Festival. Goossens is een van de belangrijke pioniers op het gebied van wereldmuziek in Nederland en was vanaf het begin de drijvende kracht achter het Amsterdam Roots Festival en haar voorlopers. Opvolger Danka van Dodewaard is een ervaren en gedreven programmeur en verbinder van verschillende partijen, en geeft Amsterdam Roots festival vanaf komende editie een nieuwe impuls.

Jubileum
Amsterdam Roots Festival is een jaarlijks festival, dat in 1983 begon onder de naam Africa Roots Festival. Het vindt gedurende vier tot vijf dagen plaats op verschillende zalen en locaties in Amsterdam. Het hoogtepunt is het afsluitende, vrij toegankelijke openluchtfestival Roots Open Air in het Oosterpark, met verschillende podia en kinderactiviteiten. Het programma bestaat uit een mix van toegankelijke en vernieuwende acts. Kenmerkend voor het festival - met name het onderdeel Roots Open Air - is het enorm gemengde publiek van alle mogelijke achtergronden, opleidingsniveaus en leeftijden.

AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL | MA 19 T/M ZO 25 JUNI 201
diverse locaties in Amsterdam
www.amsterdamroots.nl