Vreemde Kostgangers op tournee én album met nieuw Nederlandstalig materiaal

15-09-2016 @ 20:55

Bijzonder! Drie pioniers van de nederpop samen op het podium: Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot. Ze zijn al jaren bevriend met elkaar, maar van een gezamenlijk optreden kwam het nog nooit. Totdat ze een verrassingsoptreden verzorgden op de verjaardag van Cesar Zuiderwijk. Dat voelde zo goed dat komend seizoen een tournee op stapel staat en een album, waarvoor ze alle drie nieuw, Nederlandstalig materiaal schreven. Het theaterconcert Vreemde Kostgangers staat in het teken van deze nieuwe nummers, maar er wordt ook een selectie gespeeld van ieders oudere werk. Een persoonlijke favoriet, een duet, een (Engelstalig) nummer van elkaar in een ander jasje, alles is mogelijk. Een muziekavond om naar uit te kijken.

Vreemde Kostgangers: het ontstaan

"Het was in de lente van 2013 dat ik een telefoontje kreeg van Hester de vrouw van Cesar Zuiderwijk die het plan had om Cesar te trakteren op een surprise party voor zijn 65ste verjaardag. Een avond met drummers en muzikanten uit Nederland en daar buiten.

En, of ik misschien het nummer van Henny Vrienten had want die mocht niet ontbreken. Boudewijn de Groot had ze al gecontacteerd en zou ook present zijn. Het nummer dat mij gevraagd werd te spelen was: The Last Frontier Hotel. Blijkbaar het favoriete nummer van Cesar.

Toen ik de telefoon had neergelegd kwam er een briljante gedachte bij mij op om B en H ook te vragen mee te spelen. En zo stonden we ‘s middags in de kleedkamer het favoriete nummer van Cesar in te studeren.

Het was daar in Diligentia dat ik een flashback kreeg van een passage uit de biografie van Graham Nash. Als hij zijn toenmalige nieuwe vlam Joni Mitchell thuis in Laurel Canyon opzoekt en daar aan de keukentafel tot zijn verbazing, David Crosby en Stephen Stills aantreft. Al jammend komen zij tot de vaststelling dat zij een unieke sound horen.

Ik hoorde bij ons drieën ook iets bijzonders. “Daar moeten we iets mee doen”, zei iemand... Het heeft even geduurd maar hier zijn we dan.  George Kooymans.

Tweede helft van de heftige zestiger jaren. Twee jonge mannen doen de katholieke textielstad Tilburg aan om op te treden. Ik ben diep onder de indruk van de norse, mysterieuze bard met dat zwarte golvende haar en zijn prachtige, voor mij onbereikbare gitaar. Boudewijn de Groot.

Niet veel later The Golden Earrings. Ik kan alleen maar kijken naar die jongeling met de juiste 'moves', krachtige stem en alweer zo'n gitaar waar ik afgunstig van stond te kwijlen. Deze mannen waren mij lichtjaren vooruit.

Nu, een halve eeuw later, ga ik met deze heren de theaters in. Met minstens zo'n mooie gitaar om mijn nek. Ze zullen het weten!  Henny Vrienten.

Wat gaan we zingen?

Nieuwe nummers natuurlijk, die ook op een cd zullen komen. Nederland gaat kennismaken met een George Kooymans die in het Nederlands zingt. Dat alleen al is meer dan de moeite waard naar ons te komen kijken en luisteren. En in het theater vullen we de nieuwe liedjes aan met (stok)oude. Henny aarzelt nog tussen zijn Doemaar-tijd en zijn solo-periode, George duikt een paar keer in een ver Earring-verleden en ik weiger nog steeds mijn oude hits te zingen, maar heb genoeg andere mooie nummers. Al met al zullen ze hopelijk stuk voor stuk als nieuw klinken. Na de zomer weten we meer. Boudewijn de Groot

agenda Vreemde Kostgangers dit najaar

tourstart 23 september in Gouda, laatste op 16 december in Philharmonie in Haarlem.