Programma North Sea Jazz 2016 compleet

28-04-2016 @ 13:10

De organisatie van het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival heeft het complete programma van de komende editie bekend. In totaal zullen er in het weekend van 8, 9 en 10 juli zo'n 150 optredens plaatsvinden, verdeeld over 13 podia. 

Eerder werden onder meer Pharrell Williams, The Roots, Gregory Porter, Jill Scott, Earth, Wind & Fire, Pat Metheny & Ron Carter, Simply Red, Joe Bonamassa, Miguel, Flying Lotus, Kamasi Washington, Snarky Puppy en Artist in Residence Ibrahim Maalouf al aangekondigd.

Op het programma staat een aantal bijzondere projecten, zoals Michael Mantler. De van oorsprong Weense trompettist, componist en bandleider trok in de jaren '60 naar de VS en maakte daar in 1968 h et freejazz album The Jazz Composer's Orchestra. In 2014 maakte hij een update waarvoor de oorspronkelijke muziek werd uitgeschreven om nu met dezelfde zeggingskracht door big band met strijkwartet te kunnen worden uitgevoerd.

Ook wordt stil gestaan bij het 100ste geboortejaar van Boy Edgar, een legendarische figuur in de Nederlandse jazz. Edgar werkte zowel in de traditie als met experimentele musici, afwijkend in zijn tijd waarin de twee stromingen vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden, en was daarnaast nog huisarts ook. Niet voor niets werd de prestigieuze Boy Edgar Prijs naar hem vernoemd. Op North Sea Jazz een concert van de Konrad Kosselleck Big Band met enkele speciale gasten, om Boy Edgar te eren.

Compositieopdracht

Elk jaar verstrekt het festival een vrije compositie-opdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. In deze 15de editie valt de eer te beurt aan klarinettist en componist Joris Roelofs. "Joris Roelofs valt op door het hebben van een onderscheidend eigen geluid. De variaties in zijn stukken zorgen voor een eigentijds, waarachtig en volwassen geluid. De luisteraar wordt op een natuurlijke wijze een nieuwe wereld ingevoerd", aldus de jury. De première van de compositie-opdracht vindt op vrijdag 9 juli plaats.

PORT OF ROTTERDAM NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2016

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli
Ahoy Rotterdam

All-in kaarten 259,- (excl. servicekosten) en plusconcertkaarten Diana Krall 30 (excl. servicekosten), Pat Metheny & Ron Carter 15 (excl. servicekosten) en Ibrahim Maalouf & Metropole Orkest 15 (incl. servicekosten) zijn te koop vanaf vrijdag 29 april om 10.00 uur.

Kaartverkoop via www.northseajazz.com, www.ticketmaster.nl en 0900 - 300 1250 (60 cpm).