Pierre Kartner wint de TrosKompas Oeuvre Award 2014

02-06-2014 @ 13:50

Pierre Kartner, alias Vader Abraham, wint de TrosKompas Oeuvre Award 2014.
Pierre ontvangt de prijs 3 juni uit handen van Corry Konings tijdens de uitreiking van de Sterren.nl Awards, voorafgaand aan de opnamen van het TROS Muziekfeest op het Plein in Apeldoorn.

Pierre Kartner (Vader Abraham) won in de jaren zeventig weliswaar een Edison, een Gouden Harp en een Buma Export Prijs, maar dat een van de grootste artiesten van Nederland nog nooit een Oeuvre Award heeft gekregen voor zijn veelomvattende werkzaamheden op het gebied van het Nederlandse repertoire is een omissie in de muziekindustrie. Wij zijn dan ook unaniem van mening dat de TrosKompas Oeuvre Award dit jaar naar Kartner moet gaan. De nu 79-jarige Bredanaar is een multitalent van eenzame klasse”, aldus de juryleden TROS-diskjockey Daniël Dekker, Paul Siteur van Sterren.nl en Edger Hamer, hoofdredacteur van TrosKompas.
Het commentaar van de jury luidt verder: 'De liedjes van Pierre Kartner zijn in binnen- en buitenland wereldberoemd, variërend van het door tientallen artiesten gecoverde ‘In ‘t kleine café aan de haven’ (Demis Roussos, Engelbert Humperdinck, James Last) tot ‘’t Smurfenlied’ (meer dan 25 miljoen verkochte ex.) en carnavalskrakers als ‘Uche uche’. Ook was hij verantwoordelijk voor grote hits als ‘Huilen is voor jou te laat’ van Corry en de Rekels, ‘De clown’ van Ben Cramer en ‘Manuela’ van Jacques Herb. Dit jaar is het tevens 45 jaar geleden dat Pierre Kartner als Duo X (met Annie de Reuver) voor het eerst in de hitparade stond met ‘In gedachten zie ik het kerkje weer'.'

De TrosKompas Oeuvre Award wordt sinds 2010, in samenwerking met Sterren.nl, uitgereikt en is slechts weggelegd voor de allergrootste artiesten, producers, componisten en tekstdichters uit de muziekindustrie. Eerdere winnaars waren Peter Koelewijn, George Baker, Jan Smit en Rob de Nijs.