Soms ontdek je muziek op onverwachte plekken

22-04-2014 @ 20:57

Na het succes van debuut 'Ostara' komt de Friese SILMUS met opvolger 'Shelter'. De release is op 5 mei bij VOLKOREN/Konkurrent.

'Shelter' herbergt klanken uit lang vervlogen tijden, die bijna lijken voort te komen uit de natuur zelf. Tegelijkertijd zijn de organische sferen en klanken bewerkt door ongrijpbare effecten, vloeiende synthesizers en andere geluidsbewerkingen die nauwelijks te herleiden zijn.

Het luisteren naar het openingsnummer van 'Shelter' voelt alsof je een overweldigende grot binnenstapt, met het weergalmen van gelaagde drones, diepe gitaarklanken en louter herinneringen aan antieke piano opnames. Echo’s van altijd veranderende waterdruppels vergezellen je op je weg verder naar beneden, naar de duisternis. Plotseling dringt een lichtstraal binnen die precies klopt met een stukje melodie dat zich vlak voor je ontvouwt.

De klanken doen denken aan de muziek van Sigur Ros en misschien zelfs het minimalisme van Stars of the Lid. Al blijkt de muziek soms minder abstract dan misschien verwacht en ontvouwen zich liedjes in de hoek van Craig Armstrong of Sylvian Chauveau.

Wederom zocht SILMUS contact met Minco Eggersman om het album te produceren en arrangeren. Behalve dat Eggersman elektrische gitaar, kayagum, harmonica en verschillende dronegeluiden toevoegde, schreef hij ook twee nummers speciaal voor het album. Jan Borger die ook al betrokken was bij SILMUS’ debuut, heeft opnieuw zijn kwaliteiten kunnen tonen in het mixen en masteren van de liedjes.

Ostara’, het nationaal maar ook internationaal zeer goed ontvangen debuut in 2012 (o.a. 4/5 de Volkskrant) dat ook afkomstig is van de creatieve eenling Gert Boersma uit Friesland, was geïnspireerd op de betekenis van geboorte, het tot bloei komen van leven en het groeien van de natuur.  'Shelter' is een natuurlijke opvolger omdat het voortborduurt op dit thema en er zelfs uit voort lijkt te komen. Luisteraars worden voorzien van hints en flarden van plekken heel ver weg.

Dus een volgende keer dat je alleen bent, in de natuur, ver weg van de stad… open je oren en je zult wellicht ontdekken dat muziek uit onverwachte hoeken kan komen.

'Shelter' zal 5 mei 2014 in een prachtige digipack verschijnen via label: VOLKOREN distributie gaat via Konkurrent. Een speciale limited edition zal exclusief te verkrijgen zijn via silmus.com

www.VOLKOREN.com | www.silmus.com

Video: leaving darkness https://www.youtube.com/watch?v=XG4iMHCjomY
Muziek: https://soundcloud.com/volkorenrec/silmus-leaving-darkness