3Doc: Nirvana/Nederland/Nevermind

13-03-2014 @ 10:00

5 April is het alweer 20 jaar geleden dat de legendarische muzikant Kurt Cobain van de band Nirvana de dood vond in zijn huis in Seattle. Wat was hun impact op de Nederlandse muziek- en concertscene? Aan wat voor gevoelens appelleerde de muziek, die ook in Nederland zo aansloeg? Wat betekent Nirvana, tot op de dag van vandaag, voor Nederlandse fans?

Aan de hand van verhalen van ooggetuigen, fans en betrokkenen, probeert de documentaire het mysterie achter het succes en hun tijdloze populariteit te ontrafelen. Van het eerste concert in Night Town Rotterdam - dat op het laatste moment bijna werd afgezegd omdat er nauwelijks bezoekers kwamen - tot aan het uitverkochte Ahoy concert - dat niet doorging omdat Kurt Cobain was overleden.

"Mensen konden hun geld terugkrijgen, maar heel veel mensen hielden hun kaartje als souvenir", vertelt Carlos van Hijfte (Mojo Records).
Cameraman Sander Snoep, die het historische optreden in de Paradiso vastlegde, werd bijna door Cobain van het podium geslagen, maar is sindsdien fan.
Vlak voor het optreden in de Amsterdamse poptempel zag Jan Willem Sligting (Paradiso) een hoopje mens op de trap liggen. Moet hij zo gaan optreden, dacht hij? “En toch gaven ze juist die avond een legendarisch concert.”
Twee uur daarvoor gaven ze een radio-optreden, dat nergens naar klonk. "Uitgeknepen tubes tandpasta leken het", vertelt Lotje IJzermans (VPRO radio).

De roem en de verantwoordelijkheid die op Kurt zijn schouders rustte was te groot geworden. Cobain zou die avond voor het eerst heroïne genomen hebben. "Ja, hij was een junk, maar dat hij daar dood aan zou gaan had ik nooit gedacht", zegt gitaartechnicus Big John, die bijna drie jaar met Cobain toerde. "Kurt was goed en hij wilde muziek maken, maar hij werd wereldberoemd en dat kon hij niet aan."

3Doc: Nirvana/Nederland/Nevermind is een documentaire van Britta Hosman.

zaterdag 5 april om 21.25 uur op Nederland 3