Neerlands Dope presenteert: Akwasi

05-09-2013 @ 22:53

Voorjaar 2014 staat de eerste albumrelease gepland van de nieuwe muzieklabel Neerlands Dope. Het eerste wapenfeit is van Akwasi, die een album zal uitbrengen onder de noemer ‘Daar ergens’.

Akwasi (1988, Amsterdammer met Ghanese roots) is bekend van de Nederlandse hiphopformatie Zwart Licht. Deze groep bestaat uit rappers Akwasi, Leeroy en producer Hayzee, die via Top Notch de albums Bliksemschicht (2009), No JuJu (2010) en Leeroy Draait Door (2012) hebben uitgebracht. Naast de activiteiten van Zwart Licht heeft Akwasi de afgelopen jaren niet stil gezeten. Naast zijn opleiding op de Toneelacademie in Maastricht, sloot hij zich ook aan bij theatergroep Likeminds. Nu heeft hij zijn opleiding succesvol afgerond en kan zich volledig focussen op de muziek en zijn nieuwe project: ‘Daar Ergens’.

Dit project is eind 2011 van start gegaan in het kader van opleidingstraject Atelier Oerol en theatergroep Likeminds en bestaat uit de crossover tussen theater en muziek, wat bij de bezoekers goed in de smaak is gevallen. De muziektheatervoorstelling werd als snel ‘the talk of the town’ tijdens Oerol.

In juni 2013 is dit interdisciplinair project op het Oerol Festival met 20 voorstellingen waarvan ze álle 20 stijf uitverkocht waren, hervat, en is er uitbundig gewerkt aan het album. Het door Likeminds geproduceerde theaterstuk beeldt de tracks uit, terwijl de tracks het verhaal begeleiden: onlosmakelijk met elkaar verbonden en toch los van elkaar te bewonderen.

De grote inspirator van dit project is Bram Vermeulen, Nederlands componist, zanger, cabaretier, die in 2004 is overleden. Akwasi maakte tijdens zijn afstudeerperiode dankzij een collega kennis met het werk van Bram Vermeulen en ontdekte naast raakvlakken met zijn eigen werk, ook overeenkomsten op het gebied van ambitie en gedrevenheid. Op het album zijn geen covers maar uitsluitend bewerkingen uit het oeuvre van Bram Vermeulen te horen.

Denk hierbij aan Bram’s stem, maar ook aan akkoorden en titels van Vermeulen’s werk.

Voor het totstandkomen van de bewerkingen is de goedkeuring van beide dochters van Bram Vermeulen met welwillendheid verkregen.

De productie van ‘Daar Ergens’ is geheel verzorgd door producersduo Drummakid & Esco en is in samenwerking gedaan met vocalist Rob Dekay. Het geheel is afgemixt door nieuweling Chopsz en routinier Delic, bekend van Opgezwolle.

De release van de eerste single, Een Wedstrijd, was op 4 september, de 9e sterfdag van Bram Vermeulen.

Neerlands Dope

Daar Ergens’ zal worden uitgebracht op Akwasi’s kersverse muzieklabel Neerlands Dope, wat dit jaar is opgericht in samenwerking met partner Kevin van Meurs. De naam van het muzieklabel is een moderne verbastering van Neerlands Hoop, de toenmalige cabaretgroep van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Neerlands Dope zal in eerste instantie muziek van Akwasi uitbrengen en zich later gaan richten op nieuwe acts. De release van het album zal plaatsvinden voorjaar 2014 en zal gepaard gaan met optredens in diverse poppodia evenals theaterzalen, om theater en hiphop samen te brengen en het project ‘Daar Ergens’ te tonen aan het publiek.

https://twitter.com/Antonkarel

https://www.facebook.com/AkwasiZwartLicht

http://akwasi.net/

downloadlink single Een wedstrijd