Stef Bos ontvangt Van Riebeeck-penning

28-06-2013 @ 09:24

15 Juni heeft Stef Bos de Van Riebeeck-penning ontvangen vanwege 'zijn langdurige bijdrage aan de culturele en taalkundige betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika', zoals in de bijbehorende oorkonde staat. Het NZAV-bestuur denkt daarbij onder meer aan zijn jarenlange samenwerking met Zuid-Afrikaanse artiesten en kunstenaars en meer recentelijk aan het Afrikaanstalige album Kloofstraat.

De toekenning van de Van Riebeeck-penning is een blijk van waardering voor mensen die uitzonderlijke verdiensten hebben getoond ten aanzien van goede betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika. Eerdere ontvangers van de penning zijn o.a. vertaalster Riet de Jong Goossens (2012), auteur Adriaan van Dis (2011), bloemlezer Gerrit Komrij (2003) en dichteres Elizabeth Eybers (1997).

Stef Bos heeft de penning persoonlijk in ontvangst genomen tijdens de jaarvergadering van de NZAV op 15 juni in het Filmhuis te Den Haag, naast het Theater aan het Spui, waar het Festival voor het Afrikaans (13-16 juni) plaatsvond. Stef was 16 juni op dit festival te zien en te horen. Na de uitreiking heeft Letitia van der Merwe een toelichting gegeven waarom de NZAV de penning dit jaar heeft toegekend. Aansluitend vertelde Stef Bos over zijn band met Zuid-Afrika, zijn liefde voor het land en de taal, zijn ervaringen met het land, zijn visie op de huidige situatie, enz. onder de titel Kaaskop in Kaapstad

Over Jan van Riebeeck: Johan Anthoniszoon (Jan) van Riebeeck (1619-1677) was een Nederlandse chirurgijn en handelaar in dienst van de Nederlandse Verenigde Oostindische Compagnie. In 1652 stichtte hij de eerste Europese handelspost Fort de Goede Hoop bij Kaap de Goede Hoop, wat zou uitgroeien tot de Kaapkolonie en uiteindelijk tot de huidige Republiek Zuid-Afrika.

http://www.stefbos.nl/page/Home