Wat zijn de meest ondergewaardeerde Nederlandse liedjes?

16-05-2013 @ 17:10

Stembussen geopend voor de NO99: prachtliedjes die nooit de Top 40 haalden.

De hitlijsten bepalen ons beeld van de Nederlandse popgeschiedenis. Het zijn de nummers die de hitlijsten haalden die ons altijd bij zullen blijven. Toch? Wist je dat Urban Dance Squad nooit in de Top 40 heeft gestaan? En dat ook de eerste single van Anouk deze lijst nooit haalde? Tijd voor eerherstel voor de mooiste liedjes van eigen bodem, zo vinden de bloggers van de website Ondergewaardeerde Liedjes.

Vanaf deze week kan muziekminnend Nederland de strijdbijl weer oppakken. Er kan gestemd worden op de ruim duizend nummers van Nederlandse artiesten die nooit de waardering hebben gekregen die ze verdienen. Criteria voor het samenstellen van de lijst: het nummer moet als single zijn uitgebracht én mag nooit in de Top 40 hebben gestaan. De lijst richt zich op liedjes van artiesten die op festivals als Pinkpop of Lowlands speelden of daar volgens de samenstellers hadden kunnen spelen. Uit deze stemronde ontstaat de Nederlands Ondergewaardeerde 99 (NO99).

De NO99 is een initiatief van de website Ondergewaardeerde Liedjes, een blog over muziek, die aandacht heeft voor dat éne liedje uit het oeuvre van een artiest dat onterecht onbekend is. In december organiseerde deze blog de Snob 2000, een alternatief voor de Top 2000 met enkel liedjes die de voorselectie van de bekende jaarafsluiting niet haalden.

Freek Janssen, initiatiefnemer van de NO99: "Als je in het archief van de Top 40 gaat kijken, valt het op dat veel liedjes met een grote eeuwigheidswaarde de lijst nooit gehaald hebben. Denk aan Strange Machines van The Gathering, Smoorverliefd van Doe Maar en Tumble and Fall van Johan. Blijkbaar zegt een Top 40-notering dus niet alles over de waardering die een liedje krijgt van popliefhebbers."

De samenstellers hebben bewust gekozen van de Top 40 als criterium: "Deze lijst bestaat al sinds 1965 en is daardoor de meest constante hitlijst van Nederland."

Stemmen voor de NO99 kan tot en met 31 mei via www.no99.nl, daarna wordt de lijst met de 99 mooiste Nederlandse ondergewaardeerde liedjes zo snel mogelijk bekend gemaakt.