Eerste deel Lowlands Bookstore: literatuurprogramma Lowlands

14-05-2013 @ 22:27

EERSTE DEEL LOWLANDS BOOKSTORE: LITERATUURPROGRAMMA LOWLANDS
o.a. Arjen Lubach, Hanna Bervoets, Özcan Akoyl, Ingmar Heytze, Alexis de Roode en Unorthadox

Van 16 t/m 18 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte 21ste editie van "A Campingflight to Lowlands Paradise" plaats. In de Tïtty Twïster-tent vindt overdag Lowlands Bookstore plaats: het literatuurprogramma van Lowlands. Traditiegetrouw is het podium voor zowel bekende, gevestigde literatoren alsook voor nieuwe, opkomende literaire helden uit binnen- en buitenland. De eerste bevestigingen voor dit programmaonderdeel zijn nu bekendgemaakt.

Achievers is een wild jonge honden-circus van schrijvers, rappers en dichters die literatuur uit het reguliere bibliotheken en leesclub-circuit trekken. Op het kruispunt van literatuur en hiphop hebben ze lak aan wat gebruikelijk is. Op Lowlands wisselen o.a. wonderdebutant Özcan Akyol, superspeecher Johan Fretz, Stella Bergsma, Willem Bosch, Tim Hofman, Saul Stapele en Gelogeerde Aap elkaar in sneltreinvaart af.

Overgewaaid uit New York is het concept Acteur leest Auteur. Drie Nederlandse schrijvers – Jan van Mersbergen, Mensje van Keulen en Daan Heerma van Voss- kiezen hun lievelingsacteur uit om een fragment uit hun meest recente roman voor te dragen. Doordat het verhaal in handen is van een rasvertolker, gaat de tekst een nieuw leven leiden. Jochem ten Haaf draagt een test van Jan van Mersbergen voor, de andere namen worden snel bekend. De presentatie is in handen van Alma Mathijsen.

Ray Slijngaard veroverde met Anita Doth de wereld. Als 2 Unlimited domineerden ze in de grenzeloze, hedonistische jaren negentig de hitparades; ze verkochten ruim 22 miljoen ex. en stonden in 35 landen op #1 met hun dancehit No Limit. Er vloeide champagne bij de vleet, de groupies stonden in de rij en Michael Jackson lispelde 'I like your music' tegen Ray, tijdens de zoveelste triomftocht van 2 Unlimited. Ray Slijngaard wordt geïnterviewd en leest voor uit zijn nu al roemruchte autobiografie Ongelimiteerd over de wilde jaren van 2 Unlimited.

Speciaal voor alle thrillseekers is er een bloedstollende editie van Lamoer, de Lowlandsversie van Amsterdams leukste literatuuravond. Arjen Lubach draagt voor uit zijn ongegeneerde thriller 'IV'. Wiskundemeisje Ionica Smeets bewijst dat wetenschap en literatuur een nagelbijtende mix vormen en Hanna Bervoets onthult wat haar inspireerde voor haar beklemmende roman 'Alles wat er was'.

Trouwen voor een dag… Dat kan op Lowlands bij Wed N Walk. Met je vriend, die je maar niet ten huwelijk vraagt, met je beste vriendin of met dat schatje die je de vorige avond ergens springend in een tent ontmoette. De gelofte houdt 24 uur stand, bij goede en slechte bands, tot de klok je scheidt. En om het nog poëtischer te maken schrijft een van de volgende dichters, schrijvers of Poetry Slam-ers een persoonlijk liefdesgedicht: Nadine Ancher, Hanneke van Eijken, Anne Broeksma, Kira Wuck, Laura van der Haar, Vrouwkje Tuinman, Bekende naam (Tjitske Janssen en Menno Wigman) en Margriet Dorrestijn. Ceremonieleidster is Froukje Bouman. De Nederlandse dichteres Hagar Peeters is ook op zoek naar een partner voor één dag: binnenkort kunnen Lowlanders via de site aangeven waarom juist zij graag met haar willen trouwen.

Met woorden kun je toveren. Je bouwt er luchtkastelen mee en pure poëzie. Als de dichters Ingmar Heytze en Alexis de Roode tijdens De Magie van het Woord spreken, ontvlammen de kaarsen spontaan en gaan de tafels dansen. Magician Ramana betovert zinnen met zijn poëtische kunsten en Frank Starik leidt deze dienst van het Woord op onvergetelijke wijze. Rapper Unorthadox neemt een band mee en zij zorgen voor de muzikale omlijsting van De Magie van het Woord.

Tijdens Lekkere wijven, lelijke gasten; een literaire paringsdans brengen drie schrijverskoppels een literaire paringsdans ten tonele. Wie wint wie voor zich? Wie gaat er alleen naar huis? En een antwoord op de vraag of schrijvers echt alleen maar huilen tijdens de seks. Met Daan Doesborgh, Stephan ter Borg, Eveline Vreeburg, Jim Glerum, Fanny van de Reijt en Olga Kortz. De presentatie is in handen van Michiel Eijsbouts (ooit de stem van Lingo, dat programma waar al die mensen vieze woorden spellen).

Waar beren drinken is een literair-muzikale voorstelling door schrijver Joubert Pignon en muzikant Mathijs Leeuwis. Leeuwis & Pignon brengen het verhaal van twee oude vrienden die elkaar jaren niet hebben gezien. Vroeger waren zij beste vrienden. Een klein drama heeft ze uit elkaar gedreven. Nu komen de twee mannen weer bij elkaar en bezoeken ze samen een kinderfeestje. Met een intens drama tot gevolg.

In 2013 publiceerde Vrouwkje Tuinman haar derde roman, De rouwclub, die speelt in de festivalwereld. Daarvoor deed zij uitgebreide research, en mocht zij enige tijd als een vlieg op de muur meeluisteren met o.m. de belangrijkste vergaderingen van de Lowlandsorganisatie. Vrouwkje leest voor uit De rouwclub en wordt geïnterviewd door journalist/presentator Leon Verdonschot.

Het literatuurprogramma is nog niet volledig, binnenkort volgen meer namen.

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
16 + 17 + 18 augustus 2013
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT
http://www.lowlands.nl/