SACD-RELEASES + SPECIALE DVD RELEASES VAN CHARLES AZNAVOUR VANWEGE 80STE VERJAARDAG

19-05-2004 @ 17:28

Op 22 mei wordt Charles Aznavour, de éminence gris van het Franse chanson, tachtig jaar. Een heuglijke gebeurtenis die op grootste wijze gevierd gaat worden. Muziekminnend Frankrijk heeft 2004 zelfs uitgeroepen tot L'année Aznavour!

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Charles Aznavour brengt EMI een aantal bijzondere albums uit van 's werelds beroemdste chansonnier. Het betreft de Bon Anniversaire Charles-serie bestaande uit vijf afzonderlijke dvd's, vijf afzonderlijke super audio cd's, een uitbundige compilatie en een zeer speciale boxset met daarin opgenomen 's mans complete oeuvre.

Charles Aznavour wordt op 22 mei 1924 in Parijs geboren als Sahnour Varenagh Aznavourian, zoon van een immigrantenechtpaar uit Armenië. De liefde die de jonge Aznavour opvat voor film en theater wordt door zijn ouders gestimuleerd. Aangemoedigd door Edith Piaf - bij wie hij een tijdlang als chauffeur in dienst is - schrijft Aznavour zijn eigen composities. Zijn eerste successen viert hij op het witte doek. Als acteur maakt hij furore in onder meer Tomorrow Is My Turn, Shoot The Piano Player, Il Maestro en Die Blechtrommel. Als zanger boekt Aznavour wereldwijde successen met chansons als Et Pourtant, For Me Formidable, La Mamma, The Old Fashioned Way, Mes Emmerdes, She en Yesterday When I Was Young.

De vijf dvd's uit de Bon Anniversaire Charles-serie bevatten allen live opnamen in dolby surround van de concerten die Aznavour in de loop der jaren over de hele wereld heeft gegeven. Eén van de dvd's bevat de registratie van het concert dat Aznavour voor Armenië gaf nadat dit land was getroffen door een aardbeving. De serie van vijf super audio 5.1 cd's wordt gevormd door historische heruitgaven van de albums Je M'Voyais Déjà, Il Faut Savoir, Qui?, La Mamma en La Bohème. De compilatie 'Indispensables' bestaat uit vier audio cd's met tachtig successen én een dvd met de registratie van de recital die Charles Aznavour in 1980 gaf in Toronto. Het pièce de résistance van de serie Bon Anniversaire Charles wordt gevormd door de boxset Charles Aznavour L'intégrale. In deze als een Arc de Triomphe vormgegeven boxset is het complete oeuvre opgenomen, bestaande uit 44 albums ofwel 799 chansons. De boxset wordt gecompleteerd door een 64 pagina's tellend boekwerk en een interview-cd. Deze boxset verschijnt pas op 21 september 2004 en kan alleen bij voorintekening worden besteld. Naast de Bon Anniversaire Charles-serie vestigt EMI ook de aandacht op Aznavours nieuwe album Je Voyage, waarop hij naast de single Lisboa ook een duet zingt met zijn dochter Katia. Het album Je Voyage is in Frankrijk al bekroond met goud. SACD-releases: Charles Aznavour - 'La Mamma' Charles Aznavour - 'Il Faut Savoir ' Charles Aznavour - 'Je m'Voyais Deja' Charles Aznavour - 'Qui?' Charles Aznavour - 'La Boheme'

(emi music)