Introducing: Sam and the Womp

23-08-2012 @ 22:01

Sam and The Womp scoort een enorme hit met de energieke single Bom Bom. In de UK staat Bom Bom op dit moment op #1 in de singlescharts. In Nederland is de single inmiddels door verschillende radiostations ontdekt. Ook wordt Bom Bom gebruikt als muziek bij de nieuwe internationale Southern Comfort reclamecampagne.

De uit Engeland afkomstige Sam and The Womp is sinds 2009 actief en bestaat uit Sam, Aaron Audio en zangeres Lady Oo. De band met de look en feel van stripboekhelden en pop art maken een mix van ska, dubstep en brass ‘n’ bass. “The idea is to paint life as you’d love it to be,” vertelt Lady Oo. “This life is a lucid dream and it’s in your hands. Make it what you want it to be.” Sam, naamgever van de band, gaat verder, “Love for brass and bass is the focus of the project. Bom Bom is the band at our brassy bombastic best.”

Sam and The Womp is een echte liveband en het drietal wordt daarom op het podium versterkt door een roterende ploeg bestaande uit zes blazers die eerder al samenspeelden met Bad Manners en Prince Buster.

Leuke feit is dat Lady Oo de uit Haarlem afkomstige Bloem de Ligny is. De Nederlandse zangeres stond in 1996 al op Lowlands, Crossing Border en Oerol, en de jaren erop maar liefst twee keer op Noorderslag (1997 en 1999). In 1998 vetrok zij naar Londen om haar album Zink op te nemen.

Maar wat is nu Womp? “The womp is the space between the bass and your face,” staat er uitgelegd op de Twitterpagina van Sam and The Womp. In een onlangs gegeven interview met 3VOOR12 legt Bloem lachend uit: “Het is een soort handbeweging. Je doet je handen voor je gezicht, met je palmen naar je toe, en dan maak je op de muziek de wompactiviteit. Dus als je de baslijn hoort trek je je handen naar je toe, en duw je ze weer van je af. En dan maak je er ook nog interessante heupbewegingen bij, haha! Er zijn ook verschillende niveau’s van wompen. Zo is level drie voor de gevorderde wompers, dan doe je triplets, dus drie keer zo snel. En level vijf is freestyle.”

n.b. de single is uitgebracht via het vermaarde Stiff records, het label waar ooit ook Elvis Costello, Nick Lowe, Madness, The Pogues, Tracey Ullman, The Belle Stars, Devo, The Damned, Ian Dury and the Blockheads, Dave Edmunds, Jona Lewie, Lene Lovich, Kirsty MacColl, Yello, hun muziek uitbrachten, tussen 1976 en 1985.

http://samandthewomp.tumblr.com/

https://twitter.com/samandthewomp