Lowlands en youTube gaan unieke samenwerking aan

14-08-2012 @ 23:43

Vier podia worden live uitgezonden en concerten komen on demand beschikbaar.

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte twintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Het festival gaat een samenwerking met YouTube aan waardoor een groot deel van de concerten wereldwijd live bekeken kan worden. Vervolgens komen de video’s gedurende 90 dagen on demand beschikbaar. Het is voor het eerst dat een Nederlands festival op deze manier wordt uitgezonden.

Lowlands was dit jaar binnen twee uur uitverkocht en de vraag naar kaarten was vele malen groter dan de 55.000 bezoekers die het festival kan herbergen. Thuisblijvers en muziekliefhebbers wereldwijd kunnen nu toch van het festival meegenieten doordat 4 podia live op YouTube gestreamd worden. De Alpha (hoofdpodium), Grolsch, Bravo en India podia worden via drie gelijktijdige livestreams uitgezonden. Daarna volgt een tweede ‘live’ uitzending en vervolgens zijn de concerten gedurende 90 dagen on demand beschikbaar. Dit alles via de speciale Lowlandspagina op YouTube: www.youtube.com/lowlands. Vanaf nu kunnen internetters hier al terecht voor enkele Lowlandsconcerten van eerdere jaren en maffe filmpjes van Lowlands Televisie, de eigen ‘omroep’ van Lowlands.

Lowlands is in Nederland het eerste festival dat op deze manier te zien is. Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenbrug: “YouTube uitzendingen zijn een schitterende nieuwe mogelijkheid om alternatieve popmuziek onder de aandacht te brengen van een gigantisch groot publiek. Miljoenen views per uitzending en wereldwijde exposure. Live uitzendingen via YouTube anno 2012 zullen een soortgelijke revolutie in het ontdekken en distribueren van nieuwe muziek teweeg brengen als MTV bewerkstelligde in de 80-er jaren van de vorige eeuw. De kijkcijfers van Amerikaanse festivals als Bonnaroo en Coachella laten zien dat dit is wat de jonge muziekconsument wil. Lowlands wil als één van de eerste Europeese festivals onderdeel zijn van deze ontwikkeling.

We zijn verheugd samen te werken met Lowlands en originele content van dit fantastische Nederlandse festival wereldwijd te kunnen delen via internet. We zien op dit moment een explosie van live-muziek op YouTube en we vinden het geweldig dat zowel fans van het Lowlands festival alsook de vele artiesten de optredens ook online kunnen bekijken op een moment dat het hen het beste uitkomt,” zegt Patrick Walker, Senior Director YouTube Music EMEA.

Uiteraard zet Lowlands ook de samenwerking met de Publieke Omroep voort. Die zal Lowlands uitzenden op televisie (VPRO op Nederland 3), radio (3FM) en internet (3voor12) en het themakanaal 101TV. Via deze kanalen wordt ook extra redactionele verdieping geboden, samenvattingen, recensies en reportages. Via YouTube worden de concerten wereldwijd, integraal en zonder onderbrekingen uitgezonden.

Eerdere ervaringen van YouTube in o.a. Amerika laten zien dat de livestreams wereldwijd miljoenen keren worden bekeken. Het is opvallend dat kleinere en relatief onbekende bands vrijwel net zoveel views halen als de headliners. Dit is een teken dat muziekliefhebbers hun muziek tegenwoordig voor een belangrijk deel op internet zoeken en hier de grote acts van de toekomst ontdekken. Dat maakt deze samenwerking bovendien tot een belangrijk middel voor de deelnemende bands omdat ze op deze manier een wereldwijd visitekaartje aan miljoenen mensen kunnen afgeven.

Het Lowlands YouTube kanaal is nu bereikbaar. Vanaf vrijdag 17 augustus 13.00u start de live-uitzending en deze duurt tot 19 augustus 23.00u. In ieder geval worden o.a. The Black Keys, Ben Howard, Two Door Cinema Club, Eagles Of Death Metal, Bloc Party en The Maccabees uitgezonden.
De volledige playlist wordt de komende dagen bekend.

www.youtube.com/lowlands

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
17 + 18 + 19 augustus 2012
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT
http://www.lowlands.nl/