Introducing: The New Shining

10-06-2012 @ 21:03

"Het moet echt zijn. Not just making noise.."

Met de release van hun twee (!) nieuwe singles, afkomstig van hun nieuwe dubbel CD Stripped / Full Circle (release 25 mei 2012), laat heavy rockband THE NEW SHINING zich van een bijzondere, nog ongekende kant zien. Op het album Stripped werden de elektrische gitaren verruild voor akoestische, de 'wall of sound' werd even 'the sound of silence'.

Na de opgedane ervaring van het schrijven van de akoestische CD ´Stripped´, besluit zanger, gitarist Nax om de cirkel ´rond te maken´ en de lijn door te trekken naar de elektrische CD ´Full Circle´. "Het schrijven van deze albums zette mijn wereld compleet op z'n kop".

Akoestische CD Stripped: In 2010 slaat de band een andere weg in. "Ik liep al tijden met het idee een akoestisch album uit te brengen, waarop we voornamelijk een aantal van onze bekende songs in een rustig jasje zouden steken." Met deze insteek stapt het drietal in het voorjaar van 2010 studio the Grien Room in. "Er gebeurde iets.. Nadat we de eerste 8 nummers hadden opgenomen en terugluisterden dachten we: het moet anders. Het moet écht zijn, not just making noise.."

Het werkt zó inspirerend, dat gedurende twee jaar zanger/gitarist Nax vaker wel, dan niet te vinden is in de studio. Met gitaar, zíttend op een stoel dit keer, achter de opname mic, gaat Nax dag en nacht aan het schrijven en componeren. Uiteindelijk na twee jaar verlaat hij de studio met zo'n 90 nieuwe nummers op zak. "Maar er gebeurde meer. De maanden in de studio beïnvloedden niet alleen mijn kijk op muziek, maar ook werd ik heel erg met mezelf geconfronteerd. Al met al vervolgde dit in een turbulente twee jaar vol heftige situaties en emoties. Ik overzag mijn leven, mijn relatie, de band, vriendschappen en merkte: ik voel me niet meer thuis in de manier waarop ik alles tot nu toe heb aangepakt. Ik moet het anders doen".

Deze heftige periode grijpt Nax met twee handen aan als inspiratiebron voor Stripped. "Ik móest schrijven om deze donkere periode door te komen."

Stripped is daardoor een soms zwaar op de hand, maar enorm gepassioneerd album geworden. "Het was een bevrijding om muziek helemaal vanuit m'n hart te schrijven, me kwetsbaar op te stellen, zonder bezig te zijn met evt commerciële waarde. Met elke nieuwe song kwam ik een stapje verder, het was mijn therapie. Het is als het ware de soundtrack voor die periode van mijn leven geworden".

Na de opgedane ervaring van het schrijven van de akoestische CD ´Stripped´, besluit Nax om de cirkel ´rond te maken´ en de lijn door te trekken naar de elektrische CD ´Full Circle´. Dezelfde persoonlijke teksten, maar dit keer toegepast in een heftiger jasje. Deze CD gaat over verloren liefde, nieuw gewonnen liefde en de balans opmaken na jaren van werken aan en vechten voor je droom. 

The New Shining ontstaat in de zomer van 2006. De drie leden van de band, Xander "Nax" Stok (zang, gitaar), Arjan "R" Nijman (basgitaar, backing vocals) en Vincent "Vince" Stok (drums), spelen echter al zo'n 10 jaar met elkaar in diverse bands. In 2006 wordt besloten met z'n drieën verder te gaan onder een nieuwe naam: The New Shining. Naast gitaar neemt Nax nu ook voor het eerst de zang voor zijn rekening. Het blijkt een gouden greep te zijn. Voor het eerst lijkt alles nu te kloppen. Na 15 jaar trouwe dienst besluit drummer Vince begin 2012 de band te verlaten. In zijn plaats kruipt Roel van der Sluis achter de drumkit.

De internationaal klinkende 3-mans formatie van Nederlandse bodem timmerde de afgelopen jaren hard aan de weg en weet zich goed op de kaart te zetten. Na het uitbrengen van 'Supernatural Showdown' in 2008 (Oscar Holleman van o.a. Within Temptation) en het in de USA opgenomen album 'Hedges against the Night' (Erwin Musper van o.a. Bon Jovi, Metallica) in 2009, wordt de band in mum van tijd tot 3FM Serious Talent uitgeroepen en ontvangen hun albums lovende recensies in vakbladen w.o. OOR en het Duitse Rock Hard. Eind 2008 volgt zelfs een top 10 notering in de Amerikaanse alternative charts voor hun single 'Red Eyes'.

3FM's Giel Beelen betitelde The New Shining in 2009 al als "uniek in zijn soort, want zo'n heavy rockband kennen wij helemaal niet in Nederland".

The New Shining speelt de afgelopen jaren op vele podia en festivals. Zo is de band te bewonderen op Bospop, in Ahoy, Heineken Music Hall en als finalisten bij de 'Grote Prijs van Nederland'. Van 2009 tot eind 2011 is de band ook het vaste voorprogramma van The Golden Earring.

Radio 2 DJ Frits Spits maakte het album Stripped 'Strepenmeester' en geeft de uitzonderlijke score van 13 strepen (!). Hiermee verovert THE NEW SHINING een tweede plek in de top 30 beste releases op Radio 2 tot dan toe, een plek boven Paul McCartney.

http://www.thenewshining.com/

https://twitter.com/#!/TheNewShining

download link album

download link single 'When we collide'

downloadlink single 'Can't make up my mind'

 

credit foto: Dennpix.nl