Fatoumata Diawara op tour in Nederland & Belgie

08-05-2012 @ 21:20

Fatoumata Diawara's debuutalbum Fatou sprong in oktober 2011 vanuit het niets in één klap naar de eerste plaats in de maandelijkse World Music Charts van de European Broadcasting Union (dé toonaangevende Europese hitlijst op wereldmuziekvlak). Het album verscheen september 2011. Fatou kreeg overal jubelrecensies en dat het album is uitgebracht bij het prestigieuze World Circuit-label (o.a. Buena Vista Social Club, Orchestra Baobab, Ali Farka Touré ...) zal ook wel hebben geholpen. Fatoumata is zondermeer een uitzonderlijk talent. Niet alleen als zangeres, gitariste en componiste, maar ook als actrice en danseres. 

Fatoumata Diawara is geboren in Ivoorkust, waar ze als kind actief was in de dansgroep van haar vader. Vanaf haar 12e groeit ze op bij haar tante in Mali. Daar wordt ze bekend als nog piepjonge actrice in de films La Genèse ('99) en Sia, le Rêve du Python ('01), waarin ze de rol van Sia vertolkte (in heel West-Afrika, waar deze film erg populair was, wordt ze nog vaak zo aangesproken). In 2002 nodigt Jean-Louis Courcoult, baas van het befaamde Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe, haar uit om deel te gaan uitmaken van deze compagnie. Tegen de zin van haar familie gaat ze op dit aanbod in en ... diezelfde Courcoult ontdekt toevallig ook haar zangtalent, toen ze backstage aan het zingen was. Prompt mag ze solo zingen tijdens hun voorstellingen.

Zes jaar lang trekt ze met Royal de Luxe door heel Europa, maar ook naar Mexico en Vietnam. Tijdens een tussenstop in Parijs leert ze Cheikh Tidiane Seck kennen, één van de groten uit de Malinese muziek. Die introduceert haar bij zowel Oumou Sangare (zie CD Seya) als Dee Dee Bridgewater (CD Red Earth) en met deze beide sterren toert ze de wereld rond. Eens terug in Frankrijk krijgt ze een hoofdrol als Karaba in de musical Kirikou et Karaba ('07). Haar vriendin Rokia Traoré moedigt haar aan om gitaar te leren, wat in Mali ongebruikelijk is voor een vrouw. Dat doet ze dus en ze begint ook haar eigen nummers te componeren.

Oumou Sangare introduceert haar bij World Circuit en al snel is ze te horen op opnames van o.a. Damon Albarn's Africa Express, Cheikh Lô, AfroCubism, Herbie Hancock's Imagine Project, Dobet Gnahore en Orchestre PolyRythmo de Cotonou. Kwaliteitslabel World Circuit spaart kosten noch moeite voor de opnames van Fatou. Zo gebeurt het dat gastmuzikanten als drummer Tony Allen, kora-speler Toumani Diabaté en zowaar ook Led Zeppelin-bassist John Paul Jones opduiken als gastmuzikanten. Het resultaat is een gevarieerd album, met een zangeres met een klare en innemende stem. Het gaat er meestal bedaard aan toe, maar Fatoumata kan ook uithalen. De arrangementen zijn verfijnd en elegant, de teksten intelligent en ook wel kritisch. Net zoals bij haar grote mentor Oumou Sangare sluit haar muziek aan bij de Wassoulou traditie, maar ze neemt er wat meer afstand van, en je hoort ook jazz- en bluesinvloeden. Fatoumata is tevens ook prominent aanwezig op het nieuwe album van de befaamde Cubaanse Jazz pianist, Roberto Fonseca. Fatoumata maakt samen met Flea (Red Hot Chilli Peppers) en afrobeatlegende Tony Allen deel uit van 'Rocket Juice & The Moon', de nieuwe supergroep van Damon Albarn. Benieuwd? Check dan alvast deze clip.

Tourdata mei 2012 -BeNeLux

09 Mei Cactus Muziek Centrum @ Magdalenazaal- Brugge BE

10 Mei De Centrale - Gent BE

11 Mei Korzo Den Haag - NL

12 Mei Amersfoort Jazz Festival- Global Village Podium Amersfoort NL

en verder:

08-07 North Sea Jazz Festival- Rotterdam NL

28-07 Sfinks Mixed Festival- Boechout BE

05-09 Bozar - Brussel BE

13-09 North sea Jazz Club- Amsterdam NL

meer BeNeLux tourdata in oktober en november worden binnenkort bekend gemaakt

Online:

label

Myspace