Minco Eggersman neemt tijd voor melancholische jaren '80 album

16-01-2012 @ 19:49

Op maandag 13 februari 2012 komt Minco Eggersman met inmiddels zijn vijfde solo album onder de naam ME, waarbij 'solo' een betrekkelijk begrip is bij de muzikale reis die Eggersman de afgelopen jaren ondernomen heeft.

RESERVOIRS neemt ME's meer filmische werk als uitgangspunt, maar hint tegelijk onverminderd naar eind jaren '80 ten tijde van o.a. 'Spirit of Eden' van Talk Talk, en zou zo onder een verloren aflevering van Twin Peaks kunnen staan. De typische, synthetische sounds van de Yamaha DX7-synthesizer, de elektrische chorus-(bas)gitaren en de hammond smelten samen met de vele akoestische instrumenten in een prachtige reverb die uniek is voor het reservoir waar ME dit album opnam.

De muzikale reis heeft Minco doen belanden in een geheel eigen, filmische niche. Hij en zijn mede-reisgenoten Jan Borger, Ruben Bekx en Mariecke Borger hebben zich opgesloten in de winter van 2010/2011 in de watertoren van Oostburg in Zeeland - een merkwaardige plaats waar een weidse helikopterblik over land en zee zomaar kan worden afgewisseld met de beklemming van een betonnen reservoir. Deze locatie en de barre omstandigheden (er was geen verwarming) boden ME precies de atmosfeer waarnaar werd gezocht.

Thematisch gaat RESERVOIRS over illusies, vervreemding, dromen, nachtmerries en herinneringen. De sfeer van de door Minco Eggersman zeer gewaardeerde David Lynch-serie Twin Peaks is nooit ver weg, met de engelachtige stem van Mariecke Borger - die steeds meer partijen voor haar rekening neemt - in de rol van ME's eigen Julee Cruise.

Net zoals in de jaren '80 leenden de opnames in een ruimtelijke omgeving zich voor een natuurlijke galm, die zich in combinatie met de transparante opnames van technicus Jan Borger vertaald heeft in een gelaagd maar open geluid. ME's jeugdheld Lothar Kosse vond ten tijde van opnames in Nashville met Genesis/John Mayer drummer Nir Z. nog een moment om RESERVOIRS aan te vullen met een aantal subtiele gitaarpartijen. Audio goeroe Eelco Grimm van Grimm Audio bood na het luisteren van Hamden aan RESERVOIRS te masteren, en het plaatje was compleet.

Kunstwerk in honderd stukken
Het artwork is gemaakt door Robert Jan van Noort van Pankra. De zwart-wit fotografie door Albert Korf. RESERVOIRS verschijnt in een industrieel mini-reservoir, de limited editions in een groot reservoir voor zowel de CD als de LP uitvoering. Kunstenaar Art van Triest heeft een levensgrote metalen ets gemaakt die hij heeft laten roesten in de vorm van de cover afbeelding. De 100 limited CD editions bevatten elk één deel van het kunstwerk.
In een tijd waarin de meeste muzieklabels zo goedkoop mogelijke producten maken, komt ME met zijn mooiste limited edition ooit - een editie die eer doet aan de hoogstaande kwaliteit van de audio.

Vanaf februari 2012 bij VOLKOREN/Munich.

DISCOGRAFIE

ME - ‘The Wagon Fair’ (VOLKOREN - 2004)
Minco Eggersman - soundtrack ‘Ooit’ (VOLKOREN – SYMBOLIC INTERACTION 2008)
ME - ‘Hamden’ (VOLKOREN 2010)
Minco Eggersman - soundtrack ‘WIN/WIN’ (VOLKOREN 2010)

www.mincoeggersman.com