Eerste editie Podiumpeiler

21-06-2011 @ 21:00

Met gepaste trots hebben Theater Instituut Nederland en Muziek Centrum Nederland de eerste editie van de PODIUMPEILER geintroduceerd. Podiumpeiler is een monitor voor de podiumkunsten in Nederland.
De Podiumpeiler bestaat uit kleine thematische hoofdstukken waarin zoveel mogelijk cijfers, grafieken en kaarten voor het betreffende thema worden getoond. Het voornemen is om de monitor vanaf dit jaar met regelmaat te laten verschijnen, zodat de ontwikkeling van het belang van de podiumkunsten door de tijd kan worden gevolgd.

De eerste editie van de Podiumpeiler fungeert als de nulmeting van de sector. Maar in deze editie zijn ook historische ontwikkelingen opgenomen, zodat nu al kan worden ingegaan op het (economische) belang van de Nederlandse podiumkunsten.

Uit de verzamelde gegevens blijkt onder meer het volgende:
*  De podiumkunsten leverden Nederland in 2009 minstens € 900 miljoen aan welvaartswinst op. Daar stonden maatschappelijke investeringen tegenover met een totale waarde van ruim € 600 miljoen. Per saldo leverden de podiumkunsten het land in 2009 dus meer op dan ze hebben gekost;

* Naast overheidssubsidies van in totaal € 621 miljoen ontvingen de podiumkunsten in 2009 bijdragen van particulieren - in geld of in natura door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk - van minstens € 250 miljoen. Het aandeel overheidssubsidies in de totale inkomsten van podia is gedaald van 45% in 2005 naar 42% in 2009. Theaters zijn voor hun inkomsten meer afhankelijk van overheidssubsidies dan poppodia, waar maar 25% van de inkomsten uit subsidies bestaan.

*  De totale werkgelegenheid die met podiumkunsten samenhangt, bedroeg in 2009 tussen de 62.000 en 73.000 banen, wat 0,8 tot 0,9% van de totale werkgelegenheid is;

*  Het aanbod aan podiumkunsten in Nederland is zoals verwacht groot: Nederland telde in 2009 circa 1.000 podia, waarop ruim 66.500 uitvoeringen plaatsvonden die gezamenlijk meer dan 21,5 miljoen bezoekers trokken.

De eerste Podiumpeiler verschijnt op een historisch moment. Het kabinet heeft aangegeven stevig te willen bezuinigen op kunst en cultuur, met name op podiumkunsten. Naar aanleiding daarvan is er een brede maatschappelijke discussie ontstaan over nut en noodzaak van overheidssubsidiëring van kunst en cultuur, en de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen. Het is de hoop van de beide samenwerkende partijen dat dit naslagwerk met statistische informatie over de podiumkunsten ertoe bijdraagt deze discussie op inhoudelijke basis te voeren.

Downloaden
De Podiumpeiler, die na de zomer in gedrukte vorm zal verschijnen, is heden in PDF-formaat te downloaden op de volgende websites:
* www.mcn.nl/podiumpeiler
* www.theaterinstituut.nl

De Podiumpeiler is gemaakt door Atlas voor Gemeenten, in opdracht van en in samenwerking met Theater Instituut Nederland en Muziek Centrum Nederland.