Edison voor CD Martijn Padding

02-06-2011 @ 21:17

De Edison Stichting heeft bekend gemaakt dat de Edison in de nieuwe categorie De Ontdekking ten deel is gevallen aan de Martijn Paddings Three Concerti’. Het juryrapport laat er geen twijfel over bestaan: “Zó zonnig, speels en ongecompliceerd kan eigentijdse muziek dus klinken.

De categorie De Ontdekking is nieuw binnen de Edisons. Hiervoor kunnen niet alleen muziekmaatschappijen inzenden, ook de jury kan voordrachten doen.
 
Van Chopin tot Monk
Het winnen van deze Edison is een erkenning voor Paddings omvangrijke oeuvre. De Nederlandse componist Martijn Padding werd in 1956 geboren, het jaar waarin Elvis en de rock-'n-roll de wereld veroverden. Hij groeide op met popmuziek en Beethoven, zonder zich overigens iets aan te trekken van een denkbeeldige scheidslijn tussen lichte en klassieke muziek. Chopin en Thelonius Monk zijn hem even dierbaar en in zijn composities laat hij zich bij wijze van spreken evengoed inspireren door Balinese gamelan als door werk van Stockhausen. Padding studeerde compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde hij piano bij Fania Chapiro en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.
 
Three Concerti
De CD ‘Three Concerti’ is een co-productie van Codaex en Muziek Centrum Nederland (MCN) op het label Et’cetera, een serie waarmee hedendaagse Nederlandse componisten worden gepromoot. Dit is een van de middelen waarmee Muziek Centrum Nederland de Nederlandse muziek(cultuur) in binnen- en buitenland versterkt. Uitvoerenden op deze CD zijn Asko|Schönberg o.l.v. Etienne Siebens, Heleen Hulst (viool), Dirk Luijmes (harmonium) en Martine Sikkenk (mandoline).

Edison Klassiek Gala
Op 16 juni aanstaande worden de klassieke Edisons voor de tweede keer op rij uitgereikt in het Scheveningse Kurhaus. De tv-opnamen worden verzorgd door de AVRO voor uitzending op zondagavond 19 juni.

http://www.martijnpadding.nl/