Bad Medicine en Komen Lopen winnen The Clash of the Cover Bands Awards

11-04-2011 @ 11:41

Zaterdag 9 april jl. werd in Poppodium 013 Tilburg de landelijke finale gehouden van The Clash of the Cover Bands 2010/2011. De negen beste en populairste coverbands van Nederland zorgden voor een spannende en boeiende eindstrijd waar in twee categorieën de hoofdprijzen werden verdeeld. Bij de 12-koppige vakjury kwam Bon Jovi tribute Bad Medicine uit Nederweert als winnaar uit de bus en bij de ruim 2200 bezoekers behaalde 3-mans Akoestische Rock coverband Komen Lopen uit Roelofarendsveen de hoogste score. Beide winnaars ontvingen ‘The Clash of the Cover Band Awards’ met de daarbij behorende hoofdprijzen: een CD-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux en een tour van 20 optredens in Nederland, België en Duitsland. Pearl Jam tribute BackAlive uit Wageningen behaalde met hun tijdens de Regio-Finale opgenomen single/videoclip Black de 1e plaats in de interactieve chart en werd beloond met ‘The Clash Hitlijst Award 2010/2011’.

8-mans Funk & Jazz coverband Funkoplast uit Utrecht was de eerste band die door organisator/initiatiefnemer John Van den Borne werd aangekondigd. Als publiekswinnaar van de regio Utrecht/Flevoland was Funkoplast naar deze Landelijke Finale gekomen en wederom liet de band horen zich enorm te hebben ontwikkeld. Met sterke eigen interpretaties van nummers als Hey Hey Hey! Van Room Eleven, Back It Up van Caro Emerald en One Step Beyond van Madness zorgde Funkoplast voor een sterke opening van deze finale.

Sterke arrangementen, technisch op hoog niveau en een eigen unieke uitstraling en presentatie maakten van 9-mans Rockabilly & Swing coverband Liptease & the Backstreet Crack Bangers op voorhand al één van de grote kanshebbers op de overwinning bij de vakjury. Nummers als No One Knows van Queens of the Stone Age, Under The Bridge van Red Hot Chili Peppers en Smells Like Teen Spirit van Nirvana worden door deze Rotterdamse topmuzikanten zo herschreven, dat het voor het publiek van begin tot eind boeiend blijft en elke keer weer een belevenis van het hoogste niveau.

No.1 Toto tribute van Nederland Totolicious uit Tilburg kwam als vakjury-winnaar van Noord-Brabant naar deze eindstrijd. De 8-mans formatie wist wederom te imponeren met technische hoogstandjes en de sterke benadering van de ultieme Toto-sound. Nummers als Stop Loving You, Pamela en hun single/videoclip Home Of The Brave (3e plaats in ‘The Clash Top-40’) werden op indrukwekkende wijze neergezet en zorgden voor een ovationeel applaus van het inmiddels volgepakte 013 Tilburg. Toetsenist Frank Oude Veldhuis werd beloond met de Individuele Award voor de beste toetsenist van The Clash of the Cover Bands 2010/2011.

Als winnaar van de Landelijke Play-Offs, de herkansingsronde, had 5-mans Bon Jovi tribute Bad Medicine uit Nederweert zich nipt weten te plaatsen voor deze eindstrijd. Zij greep deze 2e kans aan om zich in korte tijd te ontwikkelen naar de No. 1 Bon Jovi tribute van Nederland. Vooral het binnenhalen van leadzanger Leon Beelen gaf de Limburgers een enorme boost wat de gehele band in korte tijd naar een topniveau bracht. Nummers als Livin’ On A Prayer, It’s My Life en de geweldige afsluiter Bed Of Roses werden door het publiek massaal mee gezongen. De combinatie van de muzikale perfectie en de enorme interactie die de band met het publiek tot stand wist te brengen, zorgden er voor dat Bad Medicine door de vakjury werd beloond met de 1e plaats. Als winnaar van ‘The Clash of the Cover Bands Award’ mag Bad Medicine zich een jaar lang de beste coverband van Nederland noemen. Naast de enorme Award die zij in ontvangst mocht nemen, krijgt de band een CD-contract met videoclip en een tour van 20 optredens op diverse podia in Nederland, België en Duitsland. Leadzanger Leon Beelen werd uitgeroepen tot beste vocalist van deze The Clash-editie en ontving hiervoor de Individuele Award.

8-mans Pop coverband Qnøt uit Leende wist ook weer alles uit de kast te halen en zette een uitstekend optreden neer. In 30 minuten wist de band niet alleen de zaal op zijn kop te zetten met nummers van o.a. Stray Cats en Bløf, maar wisten ze ook muzikaal indruk te maken met o.a. uitvoeringen van Queen en U2. Qnøt was als publiekswinnaar van Noord-Brabant naar deze finale gekomen en wist wederom het publiek met schijnbaar het grootste gemak enorm te entertainen.

Als publiekswinnaar van regio Gelderland kwam 6-mans Pearl Jam tribute BackAlive uit Wageningen naar deze finale. Elke ronde scoorde zij ook zeer sterk bij de vakjury, en ook nu was dat weer het geval. In een volgepakt 013 Tilburg klopte het allemaal en steeg de band naar een absoluut topniveau. Zelden een band meegemaakt die met zoveel overtuiging 2200 bezoekers kon raken en van begin tot eind met zoveel passie en beleving de macht weet te behouden over de emotie van een groot publiek. BackAlive zorgde met prachtige uitvoeringen van o.a. Jeremy, Black en Alive voor een onvergetelijk optreden en mag zich met recht de No.1 Pearl Jam tribute van Nederland noemen.
Met het behalen van de 1e plaats in ‘The Clash Top-40’ met haar single/videoclip Black ontving BackAlive tijdens deze finale ‘The Clash Hitlijst Award 2010/2011’.

Het blijft bewonderingswaardig om te ervaren hoe je met een minimale akoestische bezetting van drie personen een groot publiek helemaal uit haar dak kunt laten gaan. Met een uitgekiende benadering van hun repertoire, een unieke uitstraling en de zeer interactieve presentatie gedoseerd met de nodige humor, wisten de drie broers van Komen Lopen uit Roelofarendsveen ook het uitverkochte 013 Tilburg te betoveren. Letterlijk elke vierkante centimeter van deze unieke locatie wist Komen Lopen in beweging te krijgen. Met eigenzinnige uitvoeringen van nummers als I Gotta Feeling van Black Eyed Peas, I Get Around van Beach Boys en Hey Yah van The Outkast wist Komen Lopen de meeste publieksstemmen binnen te spelen en werd hiervoor beloond met ‘The Clash of the Cover Bands Public’s Favourite Award 2010/2011’. Hiermee mag Komen Lopen zich een jaar lang de ‘Populairste coverband van Nederland’ noemen. Met deze zeer verdiende overwinning ontvangen zij een CD-contract met videoclip met plugging en distributie in de Benelux en een tour van 20 optredens.

Ook de achtste finalist, 4-mans Rock coverband Larry Cook uit Alphen, overtrof zichzelf met een zeer sterk optreden waarin alle individuele kwaliteiten optimaal naar buiten kwamen. Met nummers als Sex On Fire van Kings of Leon, Under Pressure van Queen en hun fantastische afsluiter First Taste van Triggerfinger scoorde Larry Cook zowel bij de vakjury als bij het publiek zeer hoog. Als gedeelde publiekswinnaar van Noord-Brabant kwamen de vier podiumbeesten naar de finale en lieten zien en horen dat ze inmiddels behoren tot de absolute top onder de coverbands in Nederland. Zowel muzikaal inhoudelijk als in de beleving en presentatie is Larry Cook een band die uitgegroeid is naar een niveau waarmee ze elk podium in Nederland met gemak aan kunnen.

De negende en laatste finalist was de vakjury-winnaar van de regio Zuid-Holland/Zeeland Colibri. Deze 11-mans Soul & Funk coverband uit Dordrecht wist met uitvoeringen van o.a. Soul With A Capital S van Tower of Power, Boogie Wonderland van Earth, Wind & Fire en Think About It van Lynn Collins wederom te overtuigen. Individueel sterke muzikanten met drie leadvocalisten die ook in de samenzang voor menig kippenvel-moment zorgden kregen het publiek lekker aan het swingen en zorgden voor een zeer sterke afsluiting van deze Landelijke Finale.
 
De winnaars van de Individuele Awards:
Beste drummer 2010/2011: Roy Veltien van Full Nelson
Beste bassist 2010/2011: Matthijs Brüll van Bank Robber Man
Beste gitarist 2010/2011: Dabyon Schöne van Pulse
Beste toetsenist 2010/2011: Frank Oude Veldhuis van Totolicious
Beste vocalist 2010/2011: Leon Beelen van Bad Medicine
De winnaar van 'The Clash Hitlijst Award 2010/2011': Pearl Jam tribute BackAlive met haar single/videoclip Black.