Zita Swoon Group met nieuw album: Dancing With The Sound Hobbyist

11-04-2011 @ 11:31

Album verschijnt op cd en vinyl op Record Store Day, 16 april

Meerdere keren in hun carrière speelden de muzikanten van Zita Swoon instrumentale muziek. Al in 1997 componeerden ze een soundtrack voor de stille film ‘Sunrise’ van F.W. Murnau en in 2000 maakten ze in samenwerking met Les Ballets C. de la B. de dansvoorstelling ‘Plage Tattoo/Circumstances’. Van beide voorstellingen verschenen de opnames ook op cd. Onder de naam Zita Swoon Group verschijnt op Record Store Day 'Dancing With The Sound Hobbyist'.

In 2009 vierde Zita Swoon hun 15-jarig bestaan. Het collectief kondigde een koerswijziging aan. Ze zouden in de komende jaren specifieke creaties gaan maken. Onder de naam Zita Swoon Group benadrukt voorman Stef Kamil Carlens dat ze een collectief zijn, en een nieuwe start en aanpak markeren.

Stef Kamil is zijn liefde voor de song niet kwijt maar zoekt naar parallellen met dans, theater of ensembles uit klassieke en experimentele muziek. De eerste creatie is ‘Dancing With The Sound Hobbyist’, een samenwerking met danser Simon Mayer en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker van het gezelschap Rosas: een gedanst concert. Deze voorstelling is nog steeds op tournee.

Nu is er ook de gelijknamige cd en vinyl met studioversies van de nummers. De drijvende kracht van het album is het percussietandem Aarich Jespers en Amel Serra Garcia. Hun instrumentarium bestaat uit traditionele Latin percussie zoals conga’s, bongo’s en de surdo, delen van het drumstel zoals de snare, de floortom en cimbalen, een serie pauken uit de Orff-muziek en een resem ‘objets trouvés’ zoals blikken, pannen, een enorme ijzeren koker, verschillende vazen en lampen van glas, een ijzervijl die als guiro wordt gebruikt enzomeer.

In tegenstelling tot de voorstelling is op het album één nummer niet instrumentaal, maar met zang van Eva en Kapinga Gysel. Wim De Busser op een oude Steinmetz buffetpiano krijgt een hoofdrol, aangevuld met een Wurlitzer electric piano, een Philicorda orgel van Philips uit de sixties en een Fender Rhodes. De composities – soms ingetogen, soms uitbarstingen – zijn van de hand van elk van de spelers. De muziek klinkt vertrouwd en bevreemdend tegelijk. De arrangementen zijn tegendraads harmonieus. Stef Kamil Carlens nam het album op in zijn Rabbitfield studio en koos qua productie voor een waarheidsgetrouw, transparant bandgeluid met een psychedelische toets. Zelf bespeelt hij een waaier elektrische en akoestische gitaren die het zorgvuldig uitgekozen instrumentarium vervolledigen. Luisteren naar deze muziek is een ware reis door geluid.

www.zitaswoongroup.be