Oscar Benton Is Still Alive: CD, DVD én opname in Dutch Blues Hall of Fame

04-04-2011 @ 16:57

Oscar Benton won in 1968 de tweede prijs bij het Loosdrechts jazzconcours, had een kolossale #1 hit in Frankrijk (met Bensonhurst Blues) en toerde ruim 42 jaar langs zalen en zaaltjes in heel Europa.

Tweeënzestig jaar is Oscar Benton nu en omdat zijn lichaam teveel tegenwerkt is hij onlangs gestopt met optreden. Een afscheidsconcert in Heemskerk in november 2010 werd vastgelegd op DVD en CD. Dit pakket is vanaf 9 april uit en op dezelfde datum valt Benton de eer ten deel om -samen met Harry Muskee (Cuby)- als eerste te worden opgenomen in de nieuw opgerichte Dutch Blues Hall of Fame. Benton wordt er officieel in opgenomen door de legendarische producer Tony Vos, die ook zijn eerste albums produceerde.

In 1967 startte de Haarlemmer de Oscar Benton Blues Band. De prijs die hij een jaar later in Loosdrecht in de wacht sleepte gaf hem recht op de opname van een album, onder leiding van Tony Vos, de beroemde producer van o.a. Cuby & The Blizzards, Ekseption en Boudewijn de Groot. Een flink aantal albums en singles markeerden zijn carrière, maar het allergrootste succes behaalde hij in 1981 met Artie Kaplans compositie Bensonhurst Blues. Dat nummer had hij al in 1973 opgenomen, maar toen Alain Delon het gebruikte als leidend thema in de speelfilm Pour la Peau d’un Flic werd het alsnog een miljoenen verkopende wereldhit (en bereikte het de #1 positie in de Franse hitparade).

De Dutch Blues Hall of Fame is een nieuw initiatief van de Dutch Blues Foundation. Met dit initiatief wil de stichting muzikanten eren die zich een carrière lang hebben ingespannen voor het uitdragen van de blues. Oscar Benton was eind jaren '60 een van de pioniers van de blanke polderblues en zijn entree in de Hall of Fame is dan ook gerechtvaardigd. Net zozeer als ook Harry Muskee, de inmiddels bijna 70-jarige voorman van Cuby & The Blizzards, natuurlijk recht heeft om in deze eregalerij te worden opgenomen.

De officiële toelating tot de Hall of Fame van beide muzikanten vindt plaats op
9 april tijdens de uitreiking van de Dutch Blues Awards 2010 in Nieuw-Vennep. De Amerikaanse bluesdiva Candye Kane reikt de prijzen uit.

De DVD/CD Oscar Benton Is Still Alive wordt uitgebracht door Editions Grand Galop en internationaal gedistribueerd door Bertus

Bestelnummer: ECC-00-05-1