Herinnert U Zich Deze Nog?! na musical ook 5CD-box

18-02-2011 @ 21:55

Veronica was de zeezender die tussen 20 april 1960 en 31 augustus 1974 het Nederlandse radio(media)landschap volledig op zijn kop zette en op het hoogtepunt van de populariteit iedere dag meer dan 3 miljoen luisteraars had. Radio Veronica uitzendend op de middengolf 192 meter(AM) - "1-9-2- goed idee" en later op de 538 AM (5-3-8- op volle kracht) was het symbool van vrijheid en kwam in die dagen bij velen uit de luidsprekers. Veronica was geliefd in alle lagen en bij alle leeftijden van de bevolking. Radio Veronica was rebels en eigenwijs. Het gaf de popmuziek in Nederland een geweldige boost en gaf Nederland de eerste vrije stem in de ether. De dj's, met mensen zoals Rob Out, Lex Harding, Joost Den Draaijer, Tom Collins, Tineke de Nooij, Klaas Vaak, Will Luikinga, Jan Van Veen, Cees van Zijtveld, Stan Haag, Gerard de Vries, Hans Mondt, Chiel Montagne, Eddy Becker, Anoushka, Krijn Torringa, Bart van Leeuwen werden ware sterren achter de knoppen en draaitafels in hun studio. Studio's die overigens 'gewoon' in Hilversum stonden (eerst op de Zeedijk in H'sum, later op de Utrechtseweg) waar de programma werden opgenomen op band en enkele dagen tot een week later werden uitgezonden op het schip de Norderney die net buiten de territoriale wateren van Nederland voor de kust tussen Scheveningen en Noordwijk voor anker lag. De banden en de nodige proviand werden 2x per week via een tender naar het schip gebracht, zowel bij mooi als slecht weer. Het kon dus ook wel eens gebeuren bij zwaar weer dat proviand, dus ook de waterdichte tonnen met banden, niet op de boot terecht kwamen maar in het water. Dan kon het gebeuren dat het bedoelde programma niet op de radio werd uitgezonden en volgden of live uitzendingen of non-stop of een reserve programma dat vaak nog aan boord was. Wat wel live werd uitgezonden waren de nieuwsuitzendingen die rechtstreeks vanaf de boot kwamen. Mensen die vaak starten als nieuwslezer aan boord van Veronica gingen later een carriere tegemoet als DJ bij Veronica.

Bij Veronica werden veel initiatieven ontwikkelt, zoals de Top 40, Alarmschijf, populaire programma's zoals Goud van Oud, Muziek terwijl u werkt, de Jukebox, Top 100 Allertijden, maar ook de horizontale programmering (waarbij iedere dag op hetzelfde uur hetzelfde programma met dezelfde DJ te horen is). Populaire vormgeving/jingles worden nog steeds gebruikt, zoals #1 (ingesproken door Tom Collins), Herinnert u zich deze nog!?, etc.

Bij Radio Veronica werden veel hits geboren, veel Nederlandse artiesten danken hun carriere aan de zender.

Rond Veronica hangen veel spannende verhalen, die ook zeer tot de verbeelding spreken. Soms is het zelfs een spannend jongensboek. Vanuit de wens om Veronica toch een toekomst te geven ontstond uiteindelijk de Veronica Omroep Organisatie vanaf 1975, om uiteindelijk in 1988 de grootste publieke omroep van Nederland te worden met meer dan 1.2 miljoen leden. Het zeer populaire Veronicablad, ontstaan in 1972 groeide daarmee uit tot één van de grootste wekelijkse bladen in Nederland.

De omroep Veronica kent ook roerige tijden, spannende tijden. De kracht en macht van Veronica heeft daarmee ook veel meer veroorzaakt dan velen zich realiseren. Vanuit Veronica (en enkele direct betrokkenen) zijn veel ideeën en initiatieven ontstaan, zoals RTL Veronique, Radio 538, TMF, BNN, Sky Radio, Holland Media Group, Kink FM, Hitradio Veronica.

Al die tot de verbeelding sprekende zaken hebben uiteindelijk nu geleid tot een musical over Veronica onder de titel Herinnert U Zich Deze Nog??! die op 14 februari 2011 in Rotterdam in premiére is gegaan.

Ook verschijnt er de gelijknamige 5cd-box ‘Herinnert U Zich Deze Nog?!’ met 100 fantastische liedjes uit die woelige en bijzondere periode. Van kleine liedjes als ‘Daydream’ van The Lovin' Spoonful en ‘Mellow Yellow’ van Donovan tot stevige rockers als Deep Purple's ‘Strange Kind Of Woman’ en ‘I Feel Free’ van Cream; alle vormen van popmuziek die toen door Veronica de ether in werd geslingerd is vertegenwoordigd op deze collectie. (universal music)

Meer weten over de geschiedenis van Radio Veronica? dat is te vinden via de website  http://www.norderney.nl/

(Sieb Kroeske, ook betrokken bij Radio Veronica tussen 1972 en 1974)