Even voorstellen: Tom Pintens

15-02-2011 @ 22:05

Tom Pintens in maart met nieuw album op Excelsior Recordings
'De Oogst' met teksten van Ellen Schoenaerts, Remco Campert en Luc de Vos over levens in constante verandering

Tom Pintens slaagde erin om een verrassend stevig gitaaralbum te maken, en toch trouw te blijven aan de dromerig-filmische sfeer die zijn twee vorige albums kenmerken. De opnames gebeurden in een vlaag van vriendschap en goesting in de Gamstudio in Waimes, een soort van Ardense chalet met ingebouwde studio, waar de groep vijf dagen kampeerde begin november 2010. Ze werden verder afgewerkt en gemixed in zijn eigen PintensPalace studio.

Sinds zijn vorige album "Winter maakt ons vrolijk", met hier en daar een licht politieke toets, heeft België nog stééds geen regering, en volgden de projecten voor Tom zich in sneltempo op. Het album dat Tom voor Roosbeef produceerde bleek een enorm succes in Nederland, en hij vervoegde hen sporadisch voor o.a. een uitverkochte Paradiso en Lowlands. Snel daarna werd Tom gevraagd om de score te componeren voor de Nederlandse langspeelfilm "Iep", naar een verhaal van kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen, na een trits kortfilms te hebben voorzien van muziek. Nog nooit kwam Tom zo dicht bij zijn eerste grote liefde, de klassieke muziek.

Er werd getoerd als vaste support voor de solo toer van Spinvis, en hij kreeg op de koop toe een gastrol in diens "Het geheugen van Lupo Thomas", het debuut van Spinvis als regisseur van een surrealistische muziekfilm.

Tijdens deze periode werd er ook als toetsenist/gitarist/klarinetist getoerd met de Groenlandse Nive Nielsen and The Deer Children in Europa en de States, aan de zijde van leden van Giant Sand, en ook Dez Mona vroeg Tom enkele concerten mee te spelen, soms met de band, soms in duo met Gregory Frateur. Hij nam ook het nieuwe album van Rudy Trouvé's Tape Cuts Tape op en co-produceerde de EP " 'k Heb In Mijn Jeugd Als Een Beest Gezopen" van Luc De Vos, beiden in zijn eigen studio. Er werd ook een lied geschreven naar het gedicht " De Jongeling" van Remco Campert, wat ook op " De Oogst" terecht kwam.

Met "De Oogst" slaagt Pintens een andere richting in. Hij verwerkte zijn opnieuw zeer diverse en interessante muzikale ervaringen tot een zeer mooi en persoonlijk album. Stevige gitaar- & drumwerk duelleren met intieme zachte scores. De teksten zijn net als op de twee vorige albums van de hand van schrijfster/muzikante/actrice Ellen Schoenaerts, die dit keer werd bijgestaan door haar collega Dries Helsen. Luc De Vos en Remco Campert vervolledigen het tekstboek. De veelal verhalende teksten vertellen over levens in constante verandering, waarvan de liefde meestal de stuwende kracht is. De liefde die lokt en wegjaagt, passioneert en verveelt. En ook over de spanning tussen avontuur en structuur, waarbij de goesting van het menselijke hart de slinger meestal naar het eerste doet overslaan. Tom gaat met dit nieuwe album in zee met het Nederlandse label Excelsior Recordings, a match made in heaven.

Live bezetting:
Tom Pintens: zang, gitaar
Stijn Cole: beatbox, toetsen
Bjorn Eriksson: gitaar, bas
Tijs Delbeke: bas, gitaar, trombone

Release: 07-03-2011
label: excelsior

www.tompintens.be