Joost Marsman brengt solo single en album uit

07-02-2011 @ 13:33

De eerste solosingle van Joost Marsman is getiteld "Waar liefde begint".

Waar liefde begint’ is ook de titel van het solo debuutalbum van Joost Marsman en dat is niet voor niets. Marsman: “Ik ben bij het schrijven van de liedjes op zoek gegaan naar de oorsprong van mijn liefde voor muziek. Die ligt bij bands als Fleetwood Mac, Dire Straits, Bruce Springsteen and the E street band. Stuk voor stuk hebben ze op dit album een groot stempel gedrukt. Verder is de liefde nou eenmaal mijn grootste inspiratiebron als het om teksten gaat. Een titel met een dubbele betekenis dus.”

Een dubbele betekenis vind je ook in veel van Marsmans songteksten. “Neem een liedje als ‘de laatste mooie dag’. Dat kan letterlijk gaan over de laatste mooie dag van het jaar, meestal ergens in oktober, vlak voor de bomen kaal en de wolken zwaar worden. Maar het kan ook gaan over het verliezen van een geliefde. Eigenlijk gaat het over afscheid nemen.” Ook de metafoor wordt niet geschuwd. “In de titeltrack ‘waar liefde begint’ heb ik geprobeerd de liefde als landschap voor me te zien,” vertelt Marsman. “Met woestijnen, oases, bergen en dalen. Je kunt er verdwalen, elkaar kwijtraken. Maar je vindt elkaar altijd weer terug, op die ene plek waar het allemaal begon, die jullie alleen weten te vinden. Ik hou niet van teksten die zó vaag zijn dat je de betekenis met een vergrootglas moet zoeken, maar ben wel altijd op zoek naar een vleugje mysterie, een open plek die de luisteraar zelf kan invullen.

Marsman wordt in 1974 geboren in Zwolle, waar hij tot zijn achttiende woont en in verschillende bands speelt. In 1994 verhuist hij naar Groningen. Daar richt hij samen met vrienden IsOokSchitterend (later IOS) op. In 1997 beleeft deze band een onverwachte doorbraak met de top 10 hit en Nederpopklassieker "Voltooid Verleden Tijd". IOS zal dertien jaar bestaan, vijf studioalbums uitbrengen en nog verschillende hits scoren, waaronder 'Hoe het voelt', 'Uit de Schaduw', 'Altijd wel Iemand' en 'Hoofd Onder Water'.
Het solo album ‘waar liefde begint’ schreef Marsman in samenwerking met Arno Krabman (o.a. bekend als gitarist bij Lange Frans en Baas B en de bands Autumn en Dejafuse), die ook het gitaarwerk en de productie voor zijn rekening nam. Een aantal teksten schreef hij samen met Han Kooreneef. “Het was erg verfrissend om te werken zonder rekening te hoeven houden met een band,” aldus Marsman. “Er waren geen grenzen aan wat we bedachten, geen beperkingen. We hebben gewoon gemaakt waar we een kick van kregen. Het resultaat is een album waarin ik mezelf voor 100% terugvind. Wat je hoort is wie ik ben, zowel tekstueel als muzikaal.

concert:
03-03-2011 Kick off concert  |  Tivoli de Helling - Utrecht

album release april 2011

clip Waar liefde begint
http://www.joostmarsman.nl/home
http://twitter.com/joostmarsman