Buffalo Tom komt in maart met achtste album 'Skins'

18-01-2011 @ 19:56

Buffalo Tom komt op 14 februari 2011 met haar achtste studio album. Het album 'Skins' is door de band zelf geproduceerd in thuishaven Boston en gemixt door Tom Polce en Paul Q. Kolderie. Die laatste was ook verantwoordelijk voor het derde Buffalo Tom album Let Me Come Over, waarmee de band in 1992 doorbrak.

'Skins' is de opvolger van het goed ontvangen Three Easy Pieces (2007), waarmee Buffalo Tom na een stilte van 9 jaar weer helemaal terug was. Op Skins, het eerste album op het eigen label van de band (Scrawny Records), is ook Tanya Donnelly (Belly, Breeders, Throwing Muses) te horen op het nummer Don't Forget Me. Naast de gewone uitgave zal er ook een Deluxe Edition verschijnen met daarop demo's en b-kantjes. Skins verschijnt ook op vinyl met een download van de extra nummers. Albumopener, Arise, Watch was exclusief beschikbaar als download op Stereogum.

Het nieuwe album staat vol met stevige catchy rockers. Maar ook de typische van pijn doordrongen ballads ontbreken niet. Kortom, het oude vertrouwde Buffalo Tom die je weer herinneren aan waarom de band zo bijzonder is voor velen, waaronder Jon Stewart die de band vroeg op te treden in zijn laatste talkshow bij MTV. Buffalo Tom is nog steeds hetzelfde trio met Bill Janovitz (gitaar/zang), Chris Colbourn (bas/zang) en Tom Maginnis (drums), met songteksten even scherp als weleer op arrangementen die maar door weinig bands zijn geëvenaard.

Schrijver en acteur Mike O'Malley, wiens ster inmiddels rijzende is door zijn bijdrage aan de TV-serie Glee, is zo'n groot fan van de band dat hij vroeg of hij de biografie voor Skins mocht schrijven. Hierin beschrijft hij het het moment waarop hij de band ontdekte ten tijd van de release van het album Big Letter Day (1994):
“And for those who fell for the Buffalo Tom of “Taillights Fade,” “Soda Jerk,” “Tree House” and “Summer,” this document exists, in part to proclaim that Buffalo Tom’s new album Skins is worthy of your attention. It has all the things that Buffalo Tom does well. Songs about situations and subjects that the average human can relate to — with all the gravity you’d expect from a band that still has something to say. Throughout Skins, Buffalo Tom is unafraid to go deeper than the surface layer, and they spend much of this record bringing forth warnings, laments and admonishments.

Buffalo Tom's Skins verschijnt op 14 februari. De band komt naar België en Nederland voor shows in AB, Brussel (6 maart) en Melkweg, Amsterdam (7 maart).

De bandnaam Buffalo Tom is deel afkomstig van de naam Buffalo Springfield en deels afkomstig van de voornaam van bandlid Tom Maginnis.

Tracklisting Skins:
01 Arise, Watch
02 She’s Not Your Thing
03 Down
04 Don’t Forget Me
05 Guilty Girls
06 Miss Barren Brooks
07 Paper Knife
08 Here I Come
09 Lost Weekend
10 The Hawks & The Sparrows
11 The Big Light
12 The Kids Just Sleep
13 Out of The Dark

http://www.buffalotom.com/
http://www.facebook.com/buffalotomband
http://www.myspace.com/buffalotom2007
http://twitter.com/buffalotomband