Dertigduizend zingende mensen op MPF Gelredome

13-12-2010 @ 11:11

Voorverkoop voor editie van 2011 start 15 december

Het is ons lied, we zingen het samen en daarom worden we hier zo blij van. Met dértígduizend mensen. En wie het nou nog niet snapt, wie ’t nou nog niet snapt…. Die mag in de blote kont!Willie Oosterhuis, de presentator van het Mega Piraten Festijn laat de geluidsman nog maar eens ‘In de blote kont’ inzetten, het boerenrocklijflied van het Mega Piraten Festijn. En een uitverkocht Gelredome stuitert op en neer.

Zaterdagavond 11 december 2010. Een uitverkocht Gelredome… Lang niet iedereen achter de schermen kan het bevatten. Ja, vorig jaar was het afsluitfeestje van de jaarlijkse MPF-karavaan ook al bijna (op enkele honderden kaarten na) uitverkocht, maar nu hangt het ‘uitverkocht’-bordje er echt. Af en toe lopen leden van het vaste team heel even naar de arena om het allemaal maar eens te aanschouwen. Dertigduizend mensen, dertigduizend kelen, zestigduizend handen. “Een bekroning op ons werk”, stelt Eddy Mensink, de man achter het MPF. Hij is moe. De aanloop naar het feest heeft hem de nodige stress opgeleverd. “Normaal in de tent hebben we misschien tienduizend mensen, hier dertigduizend. En je wilt niet dat het Gelredome half leeg is. Dat heeft bij mij voor de nodige spanning gezorgd. Maar het is gelukt, ondanks de recessie, een uitverkochte bak. Dat is toch een prestatie. Van het hele team, de artiesten, maar ook het publiek. We doen dit samen.” Mensink is nog lang niet klaar. In verband met de wedstrijd Vitesse-Ajax van zondag moet de hele productie van het MPF om 5 uur ’s nachts weg zijn. “Dan wordt het veld er weer ingelegd. Maar hoe laat het wordt, dat interesseert me eigenlijk niks. Er zijn d’r maar weinig die kunnen zeggen dat ze een Gelredome hebben uitverkocht!

Mooi Wark, de band die verantwoordelijk is voor ‘In de blote kont’ is er die avond ook bij. Zo rond half negen betreden de heren het podium. Willie Oosterhuis krijgt een gitaar aangeboden en mag meehuppelen. “Boeruh, boeruh”, scandeert het publiek. En als de heren hun grote hit inzetten, is het hek van de dam. De hele arena deint op en neer. Her en der zien we prachtige bierfonteinen. Harm Wolters, één van de leden van de Piratentoppers die later die avond nog moeten optreden, kijkt goedkeurend toe. “Dit is goed voor de bieromzet”, grijnst hij. Voor het oog van de camera trekt één van de bezoekers zijn broek iets naar beneden zodat er een prachtig bouwvakkersdecolleté overblijft. Willie weet het. Zodra Mooi Wark het nummer heeft afgesloten, brult hij: “En we zijn los!

En dat is het publiek. Want het krijgt geen rust. Direct na Mooi Wark betreedt niemand minder dan ‘good old’ Lee Towers het podium. Voor ‘I can see clearly now’, ‘Country Roads’, maar stiekem natuurlijk vooral voor stadionanthem ‘You’ll never walk alone’. Want Lee hoeft het nummer maar in te zetten of dertigduizend kelen galmen mee. ‘Walk on, walk on, with hope in your heart!’ “Want alleen ben je nergens”, zo laat Leen weten.

Kleinkinderen
Ook Aukje Fijn is er bij. Deze jongedame, Aukje is 12, is de protegé van Eddy Mensink. Als zij ‘Mama’ inzet, brullen dertigduizend mensen mee. “Echt heel erg kicken”, lacht ze na afloop. “Ik herkende zelfs mensen in het publiek. Dat was heel erg leuk.” Glunderend: “En ik heb nog met Lee Towers gepraat. Hij gaf me de complimenten. Hij vond me supergoed!” Ook supergoed vergaat het Vinzzent, door Willie bestempeld als dé piratensensatie van 2010. “Da’s niet verkeerd toch?” lacht de geboren Winterswijker. Na zijn top 10-hit ‘Alles wat ik hebben wil’ in 2009 is het inderdaad snel gegaan. Met een bomvol Gelredome als voorlopig hoogtepunt: “Dit had ik niet durven wensen. Maar ik laat het op me af komen. Die vrolijkheid die je hier ziet; tja, dat is een stimulans om keihard door te gaan. En dan hopen dat ik er volgend jaar weer kan staan. Veel mooier wordt het niet.

Achter de schermen probeert een breed grijnzende William Bossong, bassist/gangmaker van Mooi Wark, een biertje te scoren. “Want ik weet niet wat een normaal mens doet als ie net z’n jongensdroom heeft beleefd, maar ik heb wel zin in een biertje, haha!” Het was voor hem de derde keer in het Gelredome. “Maar de eerste keer, volgens mij was dat in 2006 speelden we ‘Idioot’. De tweede keer was ‘In de blote kont’ nog niet zo lang uit, maar deze keer kende iedereen het! Ongelooflijk. Ik zweet nog. Nadat we van het podium kwamen, keken we elkaar aan. ‘Heb je dat gezien? Fuck man, wat hebben we gedaan!’ Al die mensen! Een volle feesttent is ook geweldig hoor, maar een stadion, wat intens! Het Gelredome, man, ik heb hier Rammstein nog gezien. En dan sta je er zelf. Cliché misschien, maar het is een jongensdroom! Ik denk dat ik later als opa mijn kleinkinderen wel een paar stoere verhalen kan vertellen.”

Prinsesje
Ook Jannes wacht een heldenontvangst. Een vol stadion zwaait mee met ‘Zweven naar ’t geluk’ en na afloop zwelt het gejuich aan tot epische proporties. Jannes staat erbij en ziet dat het goed is. Bij zijn afsluiter ‘Mijn naam is Jannes’ zwiert een volle arena mee. Wat extra vuureffecten doen de rest. Na afloop geniet hij breed grijnzend na. “Dertigduizend mensen en ze deden allemaal mee. Ik heb hier wel een half jaar naartoe geleefd. Nou heb ik nog maar één droom: een keer het Gelredome in mijn eentje vullen. Wie weet ooit…” Moest hij nog uitkijken voor het vuur? “Nou, ik heb wel vaker met dat bijltje gehakt. Maar het is wel even fijn dat ze je van tevoren waarschuwen waar en wanneer. Maar dat hebben ze wel gedaan hoor, haha!

Na Frans Duijts krijgen Nick & Simon de eer om het feest af te sluiten. Ze komen net van een optreden op een besloten feestje, voor 150 man. Dan is dit wel even anders, weet Simon: “We zijn wel wat gewend, maar deze grote shows zijn altijd wat speciaals. Al is het voor ons waarschijnlijk een makkie. We komen in een gespreid bedje terecht. Het zal een groot meezingfeest worden.” Terwijl de Volendammers achter de deur wachten op hun beurt, introduceert Willie eerst nog Anouk, een klein meisje. Anouk, gestoken in een roze prinsessenjurkje, is erg ziek en zal woensdag geopereerd worden. Anouk had een wens: de deur opendoen voor Nick & Simon. Dertigduizend kelen juichen het meisje toe. En als het meisje samen met haar broertje de deure opendoet, is het lawaai oorverdovend. Nick & Simon komen, zien en overwinnen. Ze zingen ‘Vlinders’, ‘De Soldaat’ en natuurlijk het afsluitende ‘Rrrrrrrooooosanne’. Met grote confettislierten wordt het MPF afgesloten. Maar niet voordat Willie nog even heeft meegedeeld dat de kaarten voor het afsluitende Gelredomefeestje van volgend jaar komende woensdag in de voorverkoop gaan, zodat iedereen nog even dat BTW-voordeel kan meepakken. En Eddy en al die anderen van de organisatie? Hen wacht nog een lange nacht. “Maar alles voor het Nederlandstalige lied. Wat een feest!