10 Jaar Gare Du Nord basis voor populariteit Nu-Jazz in Nederland

14-11-2010 @ 14:52

Van Robert Johnson via Marvin Gaye naar Father Christmas

Op 19 november 2010 wordt in popzaal 013 in Tilburg de cd Greatest Hits van de Nederlandse nu-jazz band Gare du Nord aan pers en publiek gepresenteerd. Dit nieuwe en inmiddels zesde album verzamelt voor het eerst alle hits die de band tussen 2001 en 2010 behaalde. Daartoe behoren succesvolle samenwerkingen met blueslegende Robert Johnson (Pablo's Blues) en soullegende Marvin Gaye (You're My Medicine). Het overzicht bevat tevens de single Christmas Every Day, een opmerkelijk eerbetoon aan producer Phil Spector in de gedaante van Father Christmas. Hét trendsettende kerstalbum uit 1963 van de legendarische producer die zijn dagen momenteel in gevangenschap doorbrengt stond hiervoor model.

Gare du Nord, in 2001 opgericht door de Nederlandse componisten- producers Barend Fransen en Ferdi Lancee, behaalde de afgelopen jaren met albums als (in search of) Excellounge, Kind Of Cool, Sex ˜n Jazz en Love For Lunch vier gouden en drie platina awards in Nederland. Sex ˜n Jazz uit 2007 brak records in de vaderlandse hitlijsten; het album stond honderd weken in de Nederlandse Album Top 100, was het best verkochte Nederlandse album op I-Tunes en leverde vijf hits op. Het succes van dit album leverde het duo een muziekcontract met het befaamde jazz label Blue Note Records op. Met de verkoop van hun albums en de ruim 250 live shows die het duo met zeven koppige live band sinds 2007 op de Nederlandse podia brengt, brachten Fransen en Lancee de jazz dichter bij een breed publiek. Daarmee stond het duo aan de basis van de nu-jazz stroming waarin invloeden uit de jazz, soul, big band en pop gecombineerd worden. Naast Gare du Nord zijn jonge artiesten als Giovanca, Wouter Hamel, Sabrina Starke en Caro Emerald verantwoordelijk voor de brede populariteit van dit genre.

Gare du Nord toert momenteel met zangeres Dorona Alberti in de gelederen langs de Nederlandse popclubs en start in januari 2011 een nieuwe theater tour.

Album: Gare du Nord Greatest Hits,
release 19-11-2010
Single: Christmas Every Day
release 19-11-2010
Label: Play It Again Sam
distr.: PIAS

http://www.clubgaredunord.com/